Dijous, 23 maig 2024
spot_img
IniciACCESSIBILITAT UNIVERSALAccessibilitat és positiu

Accessibilitat és positiu

accessibilitat
Les barreres arquitectòniques suposen una discriminació // Foto: Arxiu

He escrit això per sensibilitzar les persones respecte a la discriminació que pateixen les persones amb diversitat funcional. És una discriminació subtil, i està molt present en el dia a dia sense adonar-nos-en. És comparable a la discriminació que encara pateixen moltes dones a nivell professional i personal. La incorporació social de dones i persones amb diversitat funcional és beneficiós per a tots ja que aquestes persones aporten diferents punts de vista i experiències vitals.

Per exemple, per als cristians la bíblia és important, però és una història on gairebé totes les persones rellevants són capacitats. Els àngels tenen plenes capacitats i són perfectes. Se suposa que perds les teves discapacitats quan vas al cel. La perfecció és l’homogeneïtat de no tindre diversitat funcional. Per què el cel és perfecte i està elevat? El terrenal òssia el món en què viuen les persones amb diversitat funcional és sempre percebut com una cosa negativa.

Gairebé totes les situacions representen un repte físic per a les persones amb diversitat funcional. Per exemple, pensar en escales i no rampes per accedir a l’edifici mostra la manca de sensibilitat dels edificis dels arquitectes i també dels legisladors que garanteixen igualtat a totes les persones incloent-hi les que tenen diversitat funcional. Això il·lustra com la societat ha de canviar la seva manera de pensar per ser més inclusiu.

A l’esport, s’entén que és per a persones amb capacitat. Els camps, els esportistes i les instal·lacions no estan preparats per a persones amb diversitat funcional. Els jocs paralímpics són una excepció que ajuden a visualitzar aquest problema, però és un problema de mentalitat. Per exemple, es valora Tarzán com model d’esportista, alt, i ros. No té cap diversitat funcional. Crea un model de esport fals i irreal.

La comunicació de les persones que tenen un impediment de parla és diferent. La comunicació típicament només s’entén com l’expressió oral de les idees. Però hi ha múltiples maneres de comunicar-se que desafien aquest model com, per exemple, la multimodalitat on s’amplia a l’escriptura, els gestos i actituds. Cal educar la societat sobre les múltiples maneres de comunicar-se per exemple, en l’àmbit laboral és especialment important.

Pel que fa al tema de la sexualitat també es busca una imatge ideal de la parella sense discapacitat. Tot i que la sexualitat té típicament un marge de fantasies i imaginació que en general no inclouen diversitat i persones amb diversitat funcional.

Hi ha molt pocs referents o models a la diversitat funcional. Per què la majoria dels presidents són homes i tenen capacitat? L’excepció és el president Roosevelt (FDR) o l’antic president d’Equador Lenín Moreno anaven en cadira de rodes. Cal destacar personatges notables amb diversitat funcional.

La diversitat funcional pot ser un avantatge i beneficia la societat. Les persones amb diversitat funcional no són discapacitades que és un terme que discrimina. Per exemple, les consideracions cap a la diversitat funcional de la ciutat, fa que sigui més inclusiva i accessible, i això beneficia tothom. També ens obliga a emprendre noves iniciatives i ser més creatius. Per tant, tots som més capacitats en un sentit o altre.

La diversitat funcional és positiva perquè obliga a trobar noves solucions que beneficia la societat que permet a totes les persones contribuir al mercat laboral i participar a l’economia. Per exemple, es va crear Google i els webinars pensant en persones amb diversitat funcional i ara tothom es beneficia d’aquests èxits durant aquesta pandèmia.

Un altre tema vital és la planificació de l’espai. Avui més que mai es requereix mantenir una certa distància entre les persones per evitar contagis. Cada vegada que creuo una porta m’adono de com n’és d’important l’espai. El disseny de portes i passadissos més amples com proposa la normativa per a l’accessibilitat universal correspon a la distància de seguretat de dos metres que s’ha recomanat durant aquesta pandèmia. És una distància que permet a tots moure’ns de forma autònoma i segura. Així, les directrius per a l’accessibilitat de l’espai proposat per arquitectes per aportar accessibilitat és també positiva per lluitar contra la pandèmia.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Robert de Miguel
Robert de Miguelhttps://rwdmm.weebly.com/
Sóc de Barcelona. Arquitecte educat a UPC i Harvard University. Fa uns anys vaig patir un accident de cotxe a Equador i ara m’estic recuperant d'una diversitat funcional. Tinc el meu propi Studio d’arquitectura accessible

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content