El dijous 14 de novembre, l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú acollirà la 12a edició de la Jornada de la Inclusió Social, un esdeveniment destinat a explorar la construcció de comunitats inclusives. Amb el títol “Com creem comunitats inclusives? Menys autoajuda i més mutualitat”, la jornada pretén sensibilitzar i capacitar professionals, voluntaris i agents comunitaris sobre la importància d’incorporar valors de solidaritat i justícia social en el disseny de projectes comunitaris. L’objectiu principal és millorar la qualitat de vida i crear oportunitats socials per a tothom.
Aquest esdeveniment, que s’ha consolidat com un referent per a la comunitat professional, centrarà aquesta edició en la necessitat d’una acció col·lectiva que promogui la inclusió i el suport mutu, en lloc de la intervenció individual. La regidora d’Acció Social i Dependència de l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Gisela Vargas, ha destacat que aquesta jornada és un espai clau per a l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques, afegint que serveix per enfortir les polítiques socials locals i millorar l’atenció a la ciutadania.
L’obertura de la jornada comptarà amb la participació de Raúl Moreno, secretari de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat, Juan Luis Ruiz, alcalde de Vilanova i la Geltrú, i Gisela Vargas, regidora d’Acció Social. La ponència inaugural serà a càrrec d’Ernesto Morales, doctor en Polítiques Públiques i Transformació Social, qui reflexionarà sobre el compromís dels agents socials per oferir respostes col·lectives als reptes comunitaris.
A més, s’hi presentaran tres projectes comunitaris enfocats a l’autonomia i l’apoderament de col·lectius en risc d’exclusió: ‘Vincles–Mentoria Social’: una col·laboració de l’Ajuntament de Vilanova i Actua per oferir suport a joves migrats sols a través de mentors voluntaris; ‘La Colla Cuidadora’, una iniciativa de Barcelona que, des de fa 20 anys, treballa per alleujar l’aïllament i la sobrecàrrega de les persones cuidadores, i l’’Associació Amunt i Crits!’: entitat formada per dones migrades de l’Alt Empordà que promou el rol de les dones com a referents comunitàries.
La sessió matinal es tancarà amb una intervenció teatral a càrrec d’Adriana Segurado. A la tarda, els assistents podran participar en tallers simultanis amb experts que oferiran eines pràctiques per reforçar la inclusió social: ‘La cura professional en l’àmbit comunitari’ amb Susanna Giménez i Imma Marrugat, centrat en l’autocura i la cura dins dels equips; ‘Vincles que enforteixen’ amb Rubén David Fernández, sobre com crear vincles inclusius en espais participatius, i ‘Perspectiva interseccional en l’acció comunitària’, amb Irene Moulas, de la Cooperativa Etc., tractant el valor de la diversitat en les iniciatives comunitàries.
La jornada, que es durà a terme de 9 a 14 h i de 15.30 a 17.30 h, és gratuïta però amb places limitades, per la qual cosa és necessària la inscripció prèvia. Per a més informació, els interessats poden contactar amb el servei d’Acció Social a través del correu vnginclusio@vilanova.cat o consultar el programa complet en línia.
Aquest esdeveniment és organitzat per vnginclusió i el servei d’Acció Social de l’Ajuntament, amb el suport del Departament de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat en el marc dels plans d’acció comunitària inclusiva, i es presenta com una oportunitat per intercanviar coneixements i idees per a millorar les pràctiques professionals i voluntàries en l’àmbit social.