
Marina Abos Amo, de 23 anys, ha iniciat un grau superior d’Integració Social en línia amb l’objectiu d’ajudar persones amb discapacitat. Té un 33% de discapacitat acreditada per un trastorn de l’espectre autista (TEA) i també vol compartir la seva experiència en salut mental a través d’un llibre.
Segons explica a Servimedia, la seva decisió de formar-se en aquest àmbit va sorgir després d’haver estat voluntària en una associació navarresa que treballa amb nens amb discapacitat. “Vaig estar en un campament amb nens petits i vaig pensar matricular-me per saber-ne més sobre el tema i poder ajudar millor”, explica la jove, qui ha superat la seva primera etapa d’exàmens “millor del que esperava”.
El seu pla acadèmic inclou completar aquest grau de Formació Professional en dos o tres cursos, segons la possibilitat de realitzar pràctiques, i posteriorment reprendre els seus estudis de Medicina a la Universitat Pública de Navarra, una de les seves grans passions.
Aquesta trajectòria ha fet que Marina sigui beneficiària d’una Beca Universia. “M’ha servit per accedir al grau”, reconeix la jove, qui destaca tant el suport econòmic com anímic que li ha suposat aquesta ajuda.
La 19a edició del programa de Beques Fundació Universia ha concedit 200 beques de 1.000 euros aquest curs, seleccionant als beneficiaris entre un total de 1.063 sol·licituds, la xifra més alta des de l’inici del programa el 2007.
’73 dies’: el llibre que vol publicar sobre la seva experiència en una unitat psiquiàtrica
A més dels estudis, Marina té un altre projecte: publicar el seu llibre ’73 dies’, on relata la seva experiència en una unitat psiquiàtrica. “Tracta sobre un ingrés que vaig tenir a Psiquiatria, com ho vaig viure i com ho vaig superar. Ho he fet per ensenyar als altres sobre aquesta situació i combatre els estigmes en salut mental”, destaca.
Els professionals que la van atendre durant aquests dos mesos, així com amics i familiars, ja han rebut una còpia casolana del seu relat. “Segueixo en tractament i he tingut més ingressos, però escriure, i especialment poesia, m’ha ajudat molt. M’expresso millor escrivint que parlant. Quan tinc un problema, ho escric”, confessa Marina.
Aquesta passió per l’escriptura es combina amb el seu amor pels seus dos gossos, ‘Chispas’ i ‘Chica’, amb qui gaudeix fent llargues passejades per la muntanya. A més, és fan dels videojocs de Harry Potter i Fortnite i escolta pop dels anys 80 i flamenc. “La passió per Camarón la vaig heretar del meu pare”, reconeix.
Malgrat haver d’anar a teràpia a Saragossa per manca de serveis prop de casa per persones amb TEA tipus 1 i una discapacitat del 33%, no ha deixat de lluitar pels seus objectius. Amb la motivació de la beca, continua formant-se per ajudar altres persones a entendre millor la discapacitat i contribuir a la seva integració social.