
L’empresa catalana Starlab ha desenvolupat un dispositiu innovador capaç de detectar l’Alzheimer en fases primerenques. Aquest sistema, integrat en un casc amb tecnologia neurocientífica i intel·ligència artificial (IA), permet fer un cribratge de pacients amb malalties neurodegeneratives i determinar en quin estadi es troben.
Per portar a terme aquest projecte, Starlab ha rebut el suport del Govern a través de ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat del Departament d’Empresa i Treball, amb un ajut de 135.240 euros provinent del programa Tecniospring INDUSTRY.
El director de Starlab, Aureli Soria-Frisch, destaca que “el nostre dispositiu utilitza una tècnica disruptiva i no invasiva per detectar els pacients que pateixen Alzheimer”. Afegeix que “gràcies al programa Tecniospring INDUSTRY, hem pogut escalar el projecte i testejar-ne la viabilitat en entorns operacionals”. Segons el directiu, “el cost econòmic i de funcionament del dispositiu és fins a 10 vegades més baix que les tècniques actuals i no genera molèsties als pacients”.
El dispositiu de Starlab consisteix en un casc equipat amb neuromarcadors connectats a una tauleta electrònica que monitoritza l’activitat cerebral de l’usuari. Per a la detecció de l’Alzheimer, es realitza un test cognitiu que permet fer un primer cribratge. Amb l’ajuda de la IA i una base de dades extensa, l’empresa ha desenvolupat biomarcadors que permeten diagnosticar la malaltia i determinar-ne l’estadi.
A diferència de les tècniques habituals basades en neuroimatge o punció lumbar, aquest dispositiu opera de manera no invasiva. Soria-Frisch subratlla que “el principal objectiu de Starlab és universalitzar l’accessibilitat del dispositiu perquè arribi tant a hospitals com a centres d’atenció primària”.
Actualment, Starlab es troba en fase de testatge en centres sanitaris i està analitzant l’eficàcia del dispositiu en entorns clínics. També té previst iniciar un estudi més ampli amb fundacions especialitzades en l’Alzheimer.
Starlab, fundada el 2000 i amb seu a Barcelona, compta amb una plantilla de 12 treballadors i una facturació anual d’1 milió d’euros. L’empresa està especialitzada en neurociència aplicada i neurotecnologia, amb l’objectiu de desenvolupar solucions per a l’anàlisi del cervell i la millora de la qualitat de vida de les persones.
Sobre el programa Tecniospring INDUSTRY
Amb un pressupost de 11 milions d’euros, cofinançats entre ACCIÓ i la Comissió Europea, aquest programa, dins les accions Marie Sklodowska-Curie del programa Horizon 2020, finança fins al 100% la contractació d’investigadors per fomentar l’R+D empresarial i la transferència de tecnologia a Catalunya.
Sobre ACCIÓ
ACCIÓ és l’agència del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya que impulsa el creixement de les empreses catalanes en innovació, internacionalització i estratègia empresarial. Amb un equip de 500 professionals i 40 oficines arreu del món, també treballa per atreure inversió estrangera i generar un impacte positiu en l’entorn empresarial.