
L’estudi GODS21 (Gene Overdosage and Comorbidities During the Early Lifetime in Down Syndrome) ha posat de manifest la importància de la nutrició en el desenvolupament cognitiu de les persones amb síndrome de Down. Aquestes conclusions s’han presentat, coincidint amb el Dia Mundial de la Síndrome de Down. El treball analitza la relació entre l’obesitat i aquest col·lectiu, destacant la necessitat d’una alimentació adequada per millorar la seva salut.
L’estudi ha comptat amb la participació de dotze centres de sis països europeus, amb una col·laboració destacada de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar i el Centre de Regulació Genòmica (CRG). La recerca ha avaluat factors genètics, epigenètics i ambientals per comprendre millor els elements que influeixen en la salut d’aquestes persones.
Les conclusions subratllen la necessitat d’un enfocament integral en la nutrició, implicant tant les famílies com els professionals de la salut. S’ha evidenciat que un major consum de proteïnes de qualitat, verdures i cereals integrals, juntament amb un perfil de lípids saludables, s’associa a millors puntuacions de coeficient intel·lectual. Així mateix, mantenir una alimentació equilibrada i practicar exercici físic contribueix a prevenir comorbiditats com l’obesitat i millora la capacitat cognitiva.
També s’ha destacat una clara correlació entre els hàbits alimentaris de les persones amb síndrome de Down i els dels seus familiars, especialment les mares. Aquest fet reforça la necessitat d’un enfocament global per a la millora de la salut d’aquest col·lectiu.
La Dra. Mara Dierssen, cap del Grup de Neurobiologia Cel·lular i de Sistemes del Programa de Biologia de Sistemes al CRG, ha explicat que “a la síndrome de Down trobem una predisposició genètica a la preferència pels aliments dolços o amb alt contingut en greix, possiblement relacionada amb gens específics”.
Per la seva banda, el Dr. Rafael de la Torre, coordinador del Grup de Farmacologia Integrada i Neurociència de Sistemes de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar i investigador principal del projecte ICOD (Improving Cognition in Down Syndrome), ha afirmat que “els resultats de l’estudi ofereixen noves perspectives sobre els factors complexes que contribueixen al sobrepès i a l’obesitat a individus amb síndrome de Down, indicant que una combinació d’intervencions dietètiques i d’estil de vida saludable pot resultar avantatjosa no només per a prevenir l’obesitat sinó també per a millorar el seu rendiment cognitiu”.
A la presentació dels resultats han participat Down Catalunya, Down España, La Casa de Carlota, un estudi de disseny que inclou creatius amb discapacitat intel·lectual, i l’empresa Bimbo. L’acte ha comptat amb tallers dirigits a persones amb síndrome de Down i les seves famílies per divulgar les conclusions de l’estudi.
La síndrome de Down al món
Segons les estimacions, la incidència de la síndrome de Down se situa entre 1 de cada 1.000 i 1 de cada 1.100 nounats a nivell mundial. Les persones amb aquesta condició tenen un risc més elevat de desenvolupar obesitat en comparació amb altres discapacitats intel·lectuals, fet que reforça la importància d’adoptar hàbits saludables des de la infància.