Diumenge, 25 setembre 2022
Diumenge, 25 setembre 2022
IniciInclusió LaboralUn projecte identifica els 10 rols més adients per incorporar persones amb...

Un projecte identifica els 10 rols més adients per incorporar persones amb autisme o Asperger en empreses digitals

La iniciativa liderada pel Clúster Digital de Catalunya compta amb el suport del Departament d’Empresa i Treball

empreses digitals i persones amb autisme i asperger
Les eines digitals tenen cada cop més protagonisme en l’entorn laboral // Foto: FEM

Un projecte liderat pel Clúster Digital de Catalunya ha identificat les 10 posicions o rols més adients per tal d’incorporar persones amb autisme o Asperger en empreses digitals. La iniciativa, sota el nom ‘Creació de talent digital dins de la neurodiversitat’ ha comptat amb el suport d’ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, per mitjà d’un ajut de 40.000 euros de la línia d’Iniciatives de Reforç de la Competitivitat (IRC).

Per tal d’identificar les posicions més idònies per a aquests perfils, en el marc del projecte s’han analitzat les necessitats d’empreses digitals com Numintec, AIS Group, Fhios, Grupo AIA, GNA Serveis Telemàtics o Davinci Group. Aquestes necessitats, combinades amb les capacitats dels perfils de persones amb autisme o Asperger, ha permès identificar les posicions que més se’ls adapten.

Concretament, es tracta de les de desenvolupador de fons (back-end), analista de dades massives (Big Data), desenvolupador de pila completa (full stack), responsable de seguretat informàtica, desenvolupador frontal (front-end), desenvolupador mòbil, verificador (testing) d’automatització, tècnic de gestió interna (back-office), tècnic de bases de dades i dissenyador d’experiència d’usuari (UX). Alhora, s’han ideat també quatre itineraris formatius per tal d’integrar aquests perfils en totes aquestes posicions.

Pel director del Clúster Digital de Catalunya, Joan Puaté, “les persones amb autisme o altres neurodivergències tenen una sèrie de capacitats molt específiques, sovint per damunt de la mitjana, però alhora tenen dificultats de relació per les convencions socials establertes”. Aquestes mateixes convencions socials o formes d’organitzar-se que es donen per descomptades en moltes oficines “poden tenir una afectació en la seva integració i, si l’empresa no ho té en compte, dificultar la seva adaptació”.

Amb aquest projecte, assegura, es pretén “reunir les necessitats de les empreses i les d’aquests perfils per tal d’oferir-los un entorn on puguin explotar les seves capacitats”. Per Puaté, “l’origen del Clúster Digital és fer més competitives les empreses del sector, per la qual cosa la generació, captació i retenció de talent és un aspecte vital”. Trobar aquest talent en persones neurodivergents permet “incidir en la competitivitat de les empreses i, alhora, generar un impacte positiu en termes socials”.

De fet, el projecte també diferencia el tipus de posicions que poden ocupar amb més facilitat cadascun dels perfils de persones neurodivergents. D’aquesta manera, les persones amb autisme es poden orientar cap a tasques de desenvolupadors, redacció de continguts o tractament de dades, per exemple.

Un cop completada aquesta primera fase del projecte, l’objectiu és començar a desenvolupar proves pilot per tal que empreses digitals utilitzin els itineraris formatius desenvolupats i puguin integrar als seus equips nou talent digital sense que aspectes com l’autisme o la condició d’Asperger siguin una barrera per fer-ho.

Aquests quatre itineraris, que centralitzen les posicions de desenvolupador, anàlisi de dades, seguretat informàtica i administració, respectivament, compten amb diverses entitats com a socis estratègics per dur-los a terme i facilitar la integració del talent neurodivergent a les empreses digitals.

Secció patrocinada per:
FECETC color logo

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content