Dilluns, 9 setembre 2024
IniciINCLUSIÓ LABORALUn projecte d'ocupació personalitzat demostra la seva eficàcia per a persones amb...

Un projecte d’ocupació personalitzat demostra la seva eficàcia per a persones amb discapacitat intel·lectual

El 45% de les persones que va participar al projecte d’Ocupació Personalitzada de Plena Inclusió van aconseguir un contracte de treball i un 25% més va adquirir un sentiment de pertinença a la comunitat

participant projecte ocupació personalitzat discapacitat intel3lectual
Anselm Martínez, participant del projecte // Foto: Badalona Capaç

Aquest dijous, 16 de maig, es presentaran els resultats d’una investigació sobre el projecte pilot d’ocupació personalitzat per a persones amb discapacitat intel·lectual que ha impulsat el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions i que ha estat finançat per la Unió Europea amb fons Next Generation. El projecte, que ha demostrat la seva eficàcia, ha aconseguit un augment del 45% en els contractes de treball per a les persones participants i un 25% més de sentiment de pertinença a la comunitat.

Segons l’últim informe de l’INE, només 1 de cada 4 persones amb discapacitat intel·lectual té feina, una xifra alarmant que reflecteix les barreres que aquest col·lectiu troba per accedir al mercat laboral. Per tal d’abordar aquesta problemàtica, Plena inclusió Espanya, confederació que agrupa 950 associacions que donen suport a milers de persones amb discapacitat intel·lectual, ha desenvolupat des del 2021 un projecte pilot d’ocupació personalitzat basat en una metodologia científica i innovadora importada dels Estats Units.

Un projecte amb resultats tangibles

El projecte, en què han participat 512 persones amb discapacitat intel·lectual de 12 comunitats autònomes i Ceuta, ha demostrat ser una eina efectiva per a la inclusió laboral d’aquest col·lectiu. A més de l’augment del 45% en els contractes de treball, els resultats de l’estudi realitzat per IDOCAL (Universitat de València) i CEMFI destaquen altres aspectes positius com ara:

  • Un increment del 2,3 hores setmanals en la jornada laboral de les persones participants.
  • Un augment del 25% en el sentiment de pertinença al barri o poble.
  • Un 80% de les persones participants van conèixer almenys una altra persona nova per motius de treball al final del procés (enfront d’un 15% al principi).
  • Un 50% d’augment en les persones que van accedir a formació en contextos laborals ordinaris.
  • Un augment notable dels efectes positius sobre el benestar i les creences de les persones amb discapacitat intel·lectual.
  • Un increment del 6% en l’autodeterminació de les persones involucrades en l’ocupació personalitzada.

Els resultats d’aquest projecte pilot posen de manifest la necessitat d’apostar per models d’ocupació personalitzats que tinguin en compte les capacitats i necessitats individuals de cada persona amb discapacitat intel·lectual. La implementació d’aquest tipus de programes a gran escala pot contribuir de manera significativa a la inclusió laboral d’aquest col·lectiu i a la seva plena participació en la societat.

Secció patrocinada per
nou logotip fecetc

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES