Un nou mètode per mesurar l’atròfia de la medul·la espinal ajudarà a predir l’evolució de l’esclerosi múltiple

També permetrà estudiar noves teràpies

implants proteïnes pacients esclerosi múltiple
El nou mètode permetrà estudiar noves teràpies per a la malaltia // Foto: Eurecat

Una recerca internacional liderada per científics de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i de la University College of London (UCL), publicada a la Annals of Neurology, ha anunciat una nova tècnica que ajudarà a predir millor la progressió de l’esclerosi múltiple i també permetrà estudiar noves teràpies amb potencials efectes neuroprotectors.

Amb el pas dels anys, els afectats per esclerosi múltiple pateixen una atrofia progressiva de la medul·la espinal que s’associa a una creixent incapacitat motora. “Malgrat que la medul·la espinal és clau per a explicar el diagnòstic i l’evolució de la malaltia, l’ús en assajos clínics d’imatges per ressonància magnètica que incloguin la medul·la espinal ha estat ínfim per la dificultat d’obtenir resultats concloents”, explica Ferran Prados, investigador dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC.

BANER_300X250

La nova tècnica desenvolupada per metges especialistes i enginyers de processament d’imatge i tractament de dades permet mesurar amb més precisió el grau d’atròfia de la medul·la espinal al llarg del temps i demostra que els resultats es correlacionen correctament amb l’evolució de la malaltia.

Els investigadors han validat la tècnica utilitzant dues imatges de ressonàncies magnètiques fetes amb un any de diferència a 327 persones afectades d’esclerosi múltiple i a 93 persones sanes.

El nou mètode de processament d’imatges s’utilitzarà per primera vegada en un assaig clínic en fase 3, començat el maig del 2018, d’un medicament genèric que potencialment pot ajudar a reduir l’atròfia de les persones amb esclerosi múltiple. L’objectiu serà veure l’efecte d’aquest medicament denominat simvastatina en l’atròfia de la medul·la espinal. “Normalment es prescriu per al colesterol, però seria una revolució si un medicament tan barat servís per al tractament de l’esclerosi múltiple”, afegeix Prados.

banner_dental

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*