Divendres, 25 abril 2025
IniciDISCAPACITATUn grup de persones sordcegues de l’ONCE fan una visita guiada a...

Un grup de persones sordcegues de l’ONCE fan una visita guiada a la presó Model de Barcelona

Amb motiu del Dia Internacional de les Persones sordcegues que se celebra el 27 de juny

visita persones sordcegues presó Model
El grup de persones amb sordceguesa visitant un dels patis de la presó // Foto: ONCE Catalunya

Per tal de donar visibilitat a la sordceguesa i amb l’objectiu d’oferir una experiència única al col·lectiu, l’ONCE Catalunya ha celebrat el Dia Internacional de les Persones sordcegues aquest dilluns 27 de juny. I ho ha fet, després de 2 anys amb restriccions, amb una visita guiada a la presó Model, un acte institucional amb el testimoni de dues persones sordcegues i la presentació del sistema Dactyls.

Pel matí, un grup de 40 afiliats a l’ONCE amb sordceguesa,  juntament amb els seus guies intèrprets i mediadors, han realitzat una visita guiada a La Model, tota una institució que ha acompanyat la història contemporània de Barcelona. Una presó que els ha fet recordar el confinament que vam haver de viure a causa del Coronavirus. Una presó on les persones vivien incomunicades del món exterior, com a vegades es poden sentir les persones sordcegues quan l’accés a la informació no és senzill. Un espai amb molta història que han pogut recórrer i del qual han pogut visitar zones com els patis, les galeries amb les cel·les i els locutoris.

Després, a la seu de l’ONCE Catalunya, s’ha fet un acte institucional que ha comptat amb la participació d’Anna Figueras, secretària d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya; Teresa Milanés, secretària general de FESOCA (Federació de Persones Sordes de Catalunya); David Prujà, coordinador tècnic d’ACAPPS (Associació Catalana per a la Promoció de les Persones amb Sordesa); Imane Lachiri, presidenta d’ASOCIDECAT (Associació de Sordcecs de Catalunya); Enric Botí, delegat territorial d’ONCE Catalunya; i David Bernardo, president del Consell Territorial d’ONCE Catalunya.

Sota el lema ‘Posa’t a la meva pell’, l’objectiu és donar a conèixer a la societat la situació de les persones amb sordceguesa. S’ha comptat amb el testimoni de dues persones sordcegues: Teo Marco i Damiana Minguillán que han explicat com van viure els mesos de confinament, amb els seus aspectes negatius i positius, com han tornat a fer les activitats que feien abans i sobretot, com encaren el seu futur.

També s’ha presentat el sistema Dactyls, tota una fita per a les persones amb sordceguesa, una forma de comunicació nova que estalvia temps i en facilita l’accés al coneixement i les relacions amb l’entorn. Un nou sistema de comunicació, una mena de “nou llenguatge”, creat pels experts en sordceguesa, que té el suport a través d’una App on, de forma àgil i senzilla, s’accedeix als diferents signes d’aquest sistema. El Dactyls ha estat dissenyat per resoldre una de les dificultats més grans a què s’enfronten les persones amb sordceguesa: la comunicació.

Va ser una persona amb sordceguesa, Daniel Ávarez, qui va idear Dactyls, un model de comunicació mixt, que ara ha estat perfeccionat i completat i que combina elements de la llengua oral i la llengua de signes. Per això, el seu nom prové de la unió de les primeres lletres de la paraula Dactilològic (Dact) juntament (i) amb l’acrònim de la Llengua de Signes (ls): Dactyls.

Secció patrocinada per
Logo_DINCAT-INTEGRAT
https://dincat.cat

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.