
La II Jornada de Diàlegs entre Medicines sota el títol L’ús terapèutic de la psilocibina des d’una perspectiva intercultural: investigació clínica contemporània i medicina tradicional mazateca, celebrada a Sant Boi de Llobregat, ha posat en evidència el valor d’un enfocament integratiu en salut mental. Experts de la medicina tradicional mazateca i la investigació clínica contemporània han subratllat la necessitat d’una visió holística que combini neurociència, ritualitat i autoconeixement.
La trobada, organitzada pel Servei d’Atenció en Salut Mental per a la població Immigrada (SATMI) del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, ha permès analitzar aspectes com la concepció mazateca de la malaltia mental i el seu tractament amb psilocibina. També s’ha explorat la importància de l’autoconeixement en la curació i el paper dels psicodèlics en l’evolució de la psiquiatria.
Psiquiatria integrativa: un futur holístic?
La psiquiatria biològica ha aconseguit avanços com la reducció de l’estigma i el desenvolupament de nous tractaments, però també presenta limitacions, com la dependència excessiva de la medicació o la manca de biomarcadors per a molts trastorns. En canvi, la psiquiatria psicodèlica ofereix un enfocament basat en la sanació experiencial, facilitant la neuroplasticitat i les insights emocionals.
Així mateix, la psiquiatria integrativa reconeix el paper del trauma en les malalties mentals i obre la porta a teràpies complementàries com la teràpia EMDR, la teràpia somàtica o l’ús de psicodèlics en contextos terapèutics supervisats. Aquest enfocament també replanteja el suport comunitari en salut mental, incorporant mètodes tradicionals de sanació i dimensions espirituals.
La recerca amb psicodèlics
L’efecte de la psilocibina es caracteritza per un estat alterat de consciència que facilita l’abordatge de temes emocionals profunds. Aquestes substàncies estimulen la neuroplasticitat i creen noves connexions neuronals, permetent afrontar experiències clau en lloc d’evitar-les. Això potencia el treball psicoterapèutic d’integració i obre la porta a tractaments personalitzats que fusionen psicofarmacologia i acompanyament terapèutic.
Un dels punts forts d’aquests tractaments és que podrien substituir l’ús continuat de medicació per un enfocament curatiu basat en sessions puntuals combinades amb teràpia. Aquest canvi de paradigma podria revolucionar el tractament de trastorns resistents als mètodes convencionals.
La recerca amb psicodèlics al Parc Sanitari Sant Joan de Déu
El Parc Sanitari Sant Joan de Déu ha impulsat diversos assajos clínics amb fàrmacs psicodèlics per tractar la Depressió Resistent al Tractament (DRT). Aquests estudis, desenvolupats a la seva Unitat d’Assajos Clínics, tenen com a objectiu avaluar l’eficàcia d’aquests tractaments i evitar possibles recaigudes.
L’acompanyament, l’escenari i la concepció de salut i malaltia
Els experts presents a la jornada han reflexionat sobre la importància de l’acompanyament terapèutic, tant des del punt de vista de la psiquiatria com de la tradició mazateca. S’ha debatut sobre el paper clau del terapeuta psicodèlic i el savi mazatec, l’impacte de l’entorn en la teràpia i les diferents concepcions sobre la salut i la malaltia. La trobada ha evidenciat que la integració d’aquests coneixements pot suposar un avenç significatiu en el tractament de trastorns mentals.