
Més de 800.000 ciutadans amb discapacitat van ser exclosos de les eleccions al Parlament Europeu del 2019, això suposa una de cada quatre a la Unió Europea. Aquesta xifra alarmant posa de manifest la necessitat urgent d’abordar les barreres que impedeixen a milions de ciutadans europeus amb discapacitat participar plenament en el procés democràtic.
Un informe recent de l’Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea (FRA), titulat “Participació política de les persones amb discapacitat a la UE”, examina els obstacles persistents i les possibles solucions. L’informe destaca diversos punts clau:
Restriccions legals: Set països de la UE (Bulgaria, Chipre, Estonia, Malta, Polònia, Portugal i Rumania) encara neguen automàticament el dret de vot a les persones sota tutela legal. Afortunadament, altres han eliminat aquestes restriccions i ofereixen suport o avaluacions individuals per garantir la inclusió.
Accessibilitat: S’han realitzat progressos en l’accessibilitat dels col·legis electorals, llocs web i emissores, però les persones amb discapacitat visual, auditiva o intel·lectual segueixen enfrontant barreres considerables. La manca de dispositius tàctils per a la votació, informació en Braille, formats de lectura fàcil i suport per a la comunicació són alguns exemples.
Sensibilització sobre els drets: Tot i que 17 països de la UE compten amb estratègies de discapacitat que inclouen la participació política, sovint manca una consulta efectiva amb les organitzacions representatives d’aquest col·lectiu.
Participació política: En molts països, les persones amb discapacitat encara troben obstacles burocràtics per obtenir informació, registrar-se per votar i accedir a suport durant les eleccions.
L’informe de la FRA proposa diverses recomanacions per garantir el dret al vot de totes les persones:
- Eliminar les restriccions legals al vot i la candidatura.
- Assegurar l’accessibilitat dels col·legis electorals, materials i processos electorals.
- Formar les autoritats electorals sobre discapacitat i involucrar les organitzacions representatives en el procés electoral.
- Eliminar les barreres administratives i proporcionar un millor suport per a la participació política.
- Recollir dades sobre la participació política de les persones amb discapacitat per a un seguiment efectiu.
L’informe també destaca exemples de bones pràctiques com ara campanyes accessibles, plans d’acció per a emissores públiques i serveis de transport especial per facilitar la votació.
Cal recordar que tots els països de la UE i la mateixa Unió han ratificat la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat, que consagra el dret a la participació política. A més, l’Estratègia de Discapacitat de la UE busca impulsar els països a complir amb aquests compromisos.
En paraules de la directora de la FRA, Sirpa Rautio: “Poder votar i ser candidat és fonamental per al bon funcionament de les democràcies. No obstant això, a massa persones amb discapacitat se’ls segueix denegant aquest dret bàsic. Si bé hi ha hagut progressos, cal seguir treballant per superar els obstacles persistents i garantir que totes les veus de les persones amb discapacitat siguin escoltades en els processos electorals.”