Troben nous valors d’un biomarcador associat a l’Alzheimer que permetran ampliar la seva prevenció

Gràcies a un estudi de de la Fundació Pasqual Maragall i “la Caixa”

estudi alzheimer valors biomarcador estrategies prevencio
Una persona particpant a l’estudi de la Fundació Pascual Maragall // Foto: Fundació “la Caixa”

Un estudi dut a terme per investigadors del centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall i “la Caixa” i que ha estat publicat a la revista Alzheimer’s Research and Therapy, ha identificat nous valors de referència d’un biomarcador associat a l’Alzheimer que permetran ampliar el nombre de persones candidates a estratègies de prevenció.

“El nou valor que hem establert permetrà detectar persones que estiguin en fases molt incipients de l’acumulació anormal de proteïna amiloide, i oferir-los l’oportunitat de participar en programes de recerca de prevenció per tal de reduir el seu risc de desenvolupar demència en un futur”, explica el Dr. Gispert, cap del grup de Neuroimatge del BBRC i un dels impulsors de l’estudi.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

En aquest estudi, els investigadors del BBRC han comparat els resultats obtinguts en les proves PET utilitzant un mètode, denominat escala centiloid. Aquests resultats els han comparat amb altres indicadors del líquid cefaloraquidi per poder establir llindars que donin la màxima concordança entre les dues mesures. I els resultats, han estat inesperats: “hem vist de forma quantitativa, objectiva i precisa que és possible detectar patologia subtil d’amiloide mitjançant PET a uns valors molt més baixos del que estava establert”, apunta el Dr. Gispert.

El director científic del Programa de Prevenció de l’Alzheimer del BBRC, el Dr. Molinuevo, destaca que “el gran valor afegit d’aquest estudi és que l’hem realitzat, per primera vegada a nivell mundial, avaluant la concentració de la proteïna amiloide en persones sense alteracions cognitives però amb factors de risc de desenvolupar Alzheimer, i en persones amb demència”. En l’estudi han participat 205 persones sense alteracions cognitives de l’Estudi Alfa, amb edats compreses entre els 45 i els 75 anys, i 311 participants de l’estudi Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative (ADNI) que també inclou persones cognitivament sanes, però també en diferents fases de la malaltia d’Alzheimer, amb edats compreses entre els 55 i els 90 anys.

BANER_300X250

L’objectiu dels investigadors del centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall és estandarditzar aquests nous valors precisos i fiables perquè els participants en projectes de recerca amb patologia incipient d’amiloide puguin beneficiar-se de la possibilitat de rebre tractaments o intervencions de prevenció primària dirigits a prevenir la demència.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*