A partir d’avui i fins el 27 de novembre els Special Olympics 2016 reuniran a Reus (Tarragona) a 800 esportistes amb discapacitat intel·lectual, en una competició que, allunyada de l’esport d’elit dels Jocs Paralímpics, tenen com a objectiu integrar socialment a persones amb distintes discapacitats mentals i donar-los visibilitat, en una lluita que com va manifestar dilluns passat el director de Special Olympics Espanya, Enric Blesa “encara queda molt per avançar”.
Els esportistes, acompanyats de 400 voluntaris i més de 100 membres de l’organització, competiran en sis disciplines diferents: bàsquet, tennis, pàdel, natació, gimnàstica rítmica i una “bateria de proves motrius” com a modalitat exclusiva dirigida a persones amb més dificultats.
Aquests jocs es celebren bianualment i constitueixen l’esdeveniment més important per persones amb discapacitat intel·lectual a nivell estatal, acollint a esportistes de tota Espanya i d’altres països com Holanda, Itàlia, Finlàndia, Marroc i Xina.
La competició, que està impulsada per la Fundació La Caixa, és la versió homònima dels Jocs amb projecció internacional. Special Olympics també organitza a nivell mundial Jocs d’estiu i d’hivern amb el suport del Comitè Olímpic Internacional (COI), on es reuneixen més de 7.000 esportistes de 180 països que competeixen en 25 modalitats diferents.
Els Jocs, que tornen a Reus 20 anys després, comencen avui amb un recorregut de la flama olímpica pels carrers de la ciutat, encara que la inauguració oficial serà demà divendres a Port Aventura Park, ubicació on durant aquests dies estaran allotjats els esportistes. La cerimònia de clausura es produirà el dia 27 al Pavelló Olímpic de Reus.
La Fundació Special Olympics acull a 21.000 membres a Espanya i a 4 milions d’esportistes a tot el món, i les competicions que organitza s’han convertit en els esdeveniments esportius més importants per persones amb discapacitat intel·lectual del món.