
Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i la Confederación Española de Personas con Discapacidad Física y Orgánica (COCEMFE) han signat avui un conveni de col·laboració per impulsar una evolució de la normativa que permetrà millorar l’accessibilitat als autobusos.
L’acord, que s’emmarca en la Setmana Europea de la Mobilitat, inclou la sol·licitud conjunta a la Comissió Econòmica per a Europa de les Nacions Unides de la modificació del Reglament que afecta a les característiques tècniques d’alguns elements vinculats a l’accessibilitat a bord del bus, com rampes, espais reservats i elements de subjecció i seguretat.
La presidenta de TMB, Laia Bonet, ha recordat que “TMB és un referent internacional en l’àmbit de l’accessibilitat i per això volem avançar-nos un cop més impulsant una evolució en la normativa que permeti una major accessibilitat a la xarxa de transport públic de la nostra ciutat i de la resta d’Europa”. En aquest sentit, Bonet ha posat en valor la relació amb COCEMFE en “una sinergia clau per conèixer les necessitats del col·lectiu de persones amb discapacitat i posar-nos al seu servei per millorar la qualitat de vida en el dia a dia”. Per la seva banda, el president de COCEMFE, Anxo Queiruga, ha explicat que “hi ha una falta d’accessibilitat generalitzada al transport públic que vulnera el dret de les persones amb discapacitat a tenir una vida independent, de manera que el canvi de normativa facilitaria la nostra mobilitat, no només en grans ciutats com Barcelona, que és un referent en accessibilitat, sinó també a nuclis de població més petits, on hi ha enormes dificultats d’accés al transport públic”. A més, Queiruga insisteix en “la necessitat d‘impulsar la millora de l’accessibilitat del transport en autobús a nivell europeu, i no només per als més de 100 milions de persones amb discapacitat que hi ha a Europa, sinó per a tota la ciutadania en el seu conjunt”.
TMB i el seu compromís amb l’accessibilitat
TMB té des de l’any 2007 adaptada la seva flota d’autobusos a les persones amb mobilitat reduïda (PMR) amb seients reservats a l’interior dels vehicles i rampa d’accés al vehicle. I des del 2020, les persones amb mobilitat reduïda disposen de noves millores d’accessibilitat com ara portes més amples i el desplegament d’una rampa que s’ajusta a l’obertura de les portes, per facilitar la maniobrabilitat dels usuaris en cadira de rodes.
Els autobusos de TMB també són accessibles per les persones invidents o amb discapacitat visual ja que disposen d’avisadors de parada visuals a l’exterior dels vehicles, amb el dispositiu d’infoaccessibilitat per a invidents. A les validadores de l’interior dels vehicles, hi trobaran una senyalització que, mitjançant el contrast de colors també en braille, els permet llegir el número de calca (número identificador del vehicle) del bus en què viatgen. També disposen d’una nova funcionalitat a l’app de TMB, anomenada Opcions de guiatge a la parada de bus, que permet estar informat de quan el bus està arribant a la parada, quan està aturat i l’estat de les portes. A més, disposa d’un servei específic d’avís al conductor.
Pel que fa a les estacions de la xarxa de metro, totes les que es construeixen o es rehabiliten des de l’any 1992 garanteixen l’accessibilitat i actualment més del 92% de la xarxa de metro és accessible.
A més, des de l’any 2020, tenim el sistema d’orientació NaviLens implementat a tota la xarxa de metro i bus. Aquest sistema està conformat per etiquetes intel·ligents que informen a les persones amb discapacitat visual sobre la senyalització i la informació dels serveis de metro i bus a través d’una aplicació mòbil gratuïta.