Divendres, 22 octubre 2021
IniciCulturaTeresa Solana guanya el premi Roc Boronat amb un recull de contes...

Teresa Solana guanya el premi Roc Boronat amb un recull de contes de temàtica negra

teresa solana guanya premi roc boronat
Teresa Solana ha guanyat la XIX edició del premi Roc Boronat // Foto: ONCE Catalunya

L’escriptora i traductora Teresa Solana ha estat la guanyadora del XIX premi literari Roc Boronat que convoca ONCE Catalunya per l’obra Matèria gris, un treball de vuit contes llargs, independents, de temàtica negra, i amb històries que s’enllacen les unes amb les altres a través dels personatges. El jurat s’ha decidit per aquesta proposta per l’originalitat i l’encert d’entrelligar històries, així com la solidesa de la veu narrativa i el retrat crític i irònic de la societat actual.

En l’acte d’entrega dels premis, que va tenir lloc aquest dijous 9 de març a l’Auditori d’ONCE Catalunya, el delegat territorial d’ONCE Catalunya, Xavier Grau, va destacar l’elevada participació (73 obres presentades en la categoria de narrativa oberta a tothom), rècord en els 19 anys dels premis, i la bona entesa amb l’editorial Ara Llibres a l’hora d’impulsar el premi.
Per la seva part, Joan Carles Girbés, director editorial d’Ara Llibres va constatar que “tot i que el jurat és molt extens extens, els seus membres s’han posat fàcilment d’acord en seleccionar l’obra guanyadora”, que va afegir que “la quantitat d’obres presentades i la seva qualitat han anat de la mà. Moltes obres i molt bones en aquesta edició”.

La guanyadora de l’edició anterior del premi, Lolita Bosch, també va estar present a l’acte, on va destacar que l’obra de Solana “fa pensar en un cert tipus de literatura nordamericana que parla sobre la quotidianitat, té aquesta mena de senzillesa…I escrita amb sentit de l’humor”.

Manuel Forcano, membre del jurat, va escriure que “el darrer conte arrodoneix el recull i el lliga amb el primer, amb la qual cosa dóna la sensació d’haver-nos exposat una novel·la a fragments, quebrantada, feta de retalls i posant el zoom en escenes individualitzades que formen un mosaic que es pot contemplar més o menys sencer quan acabem de llegir la darrera història”.

La guanyadora del premi, Teresa Solana va comentar pel matí en roda de premsa que la seva obra “són històries de temàtica negra. L’he volgut titular Matèria gris perquè estan protagonitzades per personatges molt nostrats”. “Són històries de personatges i de la vida quotidiana. M’he inspirat en el que he vist o escoltat. Coses que em fan reflexionar i em criden l’atenció, a les quals he afegit humor i ironia” va afegir.

Teresa Solana viu actualment a Oxford (Anglaterra). És escriptora i traductora. El 2016 va publicar Campanades de boda i Tiempo muerto; La casa de les papallones; al 2013 i El Segrest; el 2011. També és la creadora de la col·lecció infantil Supernyaps i de les novel·les Lliçó d’anatomia, La mentida, L’Hora Zen; Negres tempestes, Un crim imperfecte, Set casos de sang i fetge i una història d’amor i Drecera al paradís, amb la qual va inaugurar el 12 de març de 2009 El racó dels escriptors, una tertúlia i punt de trobada entre el col·lectiu de lectors de l’ONCE –en Braille i audiollibres- i els seus autors preferits.

L’ONCE Catalunya convoca cada any els premis literaris en llengua catalana Roc Boronat en memòria d’aquest escriptor i polític republicà, promotor del Sindicat de Cecs de Catalunya, organisme que tenia com a objectiu ser l’òrgan representatiu de tots els cecs catalans en temps de la República.

El premi està dotat amb 6.000 euros. Matèria gris de Teresa Solana arribarà a les llibreries al maig amb el segell Amsterdam que des del 2015 s’encarrega d’editar l’obra premiada amb el Roc Boronat.

Durant la vetllada, s’ha homenatjat a l’escriptor Andreu Martín, a qui s’ha lliurat en Braille un exemplar de l’obra Jutge i part i de l’obra Corpus delicti: els vampirs existeixen. Jo en sóc un, en suport sonor. En la categoria exclusiva per a escriptors cecs o amb discapacitat visual greu, Joan Miquel Roig Mestre ha guanyat en l’apartat de prosa amb l’obra El sabater del Rif. El premi està dotat amb 900 €. L’apartat de poesia ha quedat desert.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES