Dilluns, 4 març 2024
IniciENTREVISTESSuu: “M’agradaria dedicar temps a donar suport a alguna entitat i fer...

Suu: “M’agradaria dedicar temps a donar suport a alguna entitat i fer música per distreure’ls una mica que és el que ser fer“ 

Suu
La Suu amb mi al Palau de la Música de Barcelona // Foto: Mireia Guilera

Quan em pregunten pels meus referents musicals sempre tinc molt clar que una de les persones que amb les seves cançons m’han ensenyat el sentit de la paraula “apoderar” com a dona és la persona a qui he entrevistat en aquesta ocasió. Ella és la Suu, una cantautora amb les idees molt clares i que en les seves cançons no té por de mostrar-se tal com és.

L’any 2020 va ser la protagonista de la cançó de l’estiu de TV3 amb la cançó “Tant de bo“. Al seu Instagram ella mateixa es defineix com a “Cantautora intensita de Barcelona“. Potser el millor serà que ho jutgeu vosaltres mateixos… però per a mi és tot el contrari d’intensa. És una reina del pop. Si encara no l’heu descobert esteu de sort perquè acaba de treure disc fa poc. Espero que gaudiu d’aquesta entrevista tant con jo he gaudit fent-la. 

Recordes que volies ser de gran?  

De petita volia ser perruquera, sempre ho deia, però sí que és cert que jugava molt a ser cantant, però quant em preguntaven per la professió sempre deia que volia ser “peluquera” i de més gran deia que volia ser traumatòloga …però al final m’he liat pel camí.  

Ets feliç?  

Va a dies. Jo crec que ser feliç és un estat d’ànim i depèn del dia però ara mateix en aquest moment de la meva vida sóc bastant feliç. Molt contenta amb la sortida del disc i amb la vida en general. 

Quin paper juga Youtube en la teva carrera musical?  

Doncs la veritat es que als inicis de la meva carrera musical Youtube va ser bastant important perquè va ser on vaig començar a penjar els meus vídeos i les meves cançons però sí que és cert que ara mateix l’utilitzo per inspirar-me i per a publicar els meus videoclips i poc més.  

Els teus pares et van donar suport en la teva decisió de dedicar-te al món de la música?  

Crec que he tingut moltíssima sort perquè tant el meu pare com la meva mare sempre m’han recolzat molt. Ells em van apuntar a l’escola de música i sí que és cert que al principi els feia molt de “vertigen“ que és normal perquè ells volien que tingués una cosa més estable però a mesura que han vist que si jo m’ho proposo i ho aconsegueixo poc a poc, han anat confiant més en mi i ara ja estan encantats. 

Recordes en què vas gastar el teu primer sou com a cantant?  

Ostres !! doncs la veritat és que no…segurament en anar a de “canyes amb els col·legues“ o alguna cosa similar.  

Creus que hi ha gent que et veu com a un referent per a ells? Què n’opines?          

Jo crec que totes les persones que tenim una feina relacionada amb pujar dalt d’un escenari és molt fàcil que podem ser referents per a l’altre gent i la veritat és que a mi em sembla molt guay que tinguem aquesta oportunitat però hi ha molta gent que potser no en fa un bon ús i crec que es molt important ser conseqüents i ser conscients que la gent ens està escoltant i no podem dir barbaritats perquè podem ser referents de gent molt petita. Hem de donar una mica de bon exemple. 

Com portes la popularitat?  

Jo sempre dic que la popularitat i la fama son una cosa super relativa perquè si vas a un concert d’un grup similar a tu es evident que et coneixerà molta gent, però si vas a veure un partit de futbol, en el meu cas doncs no em coneixerà gaire gent, llavors crec que la porto bé però intento envoltar-me d’espais on la gent que m’envolti sigui gent que m’aprecia i m’estima des de sempre, i també en espais on no hem conegui la gent tota l’estona perquè si només t’envoltes de gent que m’idolatre crec que m’acabaria tornant “tonta“. Vull dir que s’ha de portar un bon equilibri. 

Tens només 22 anys, però les teves cançons son durilles i madures. T’han passat moltes coses en aquesta vida?  

Crec que sóc molt intensa i si em passa un 1% d’alguna cosa jo ho transformo en un  50 o en un 100% perquè visc les coses molt intensament i tampoc “tinc pèls a la llengua“, llavors crec que aquestes dues coses fan que les meves cançons siguin bastant “crues “i bastant sinceres. Però forma part del meu estil. 

Quin adjectiu creus que et descriu millor?  

Intensita. Sóc una intensa però en el bon sentit de la paraula majoritàriament.   

Al teu instagram et defineixes com a ‘Cantautora intensita de Barcelona’. En què et consideres ‘intensita’?  

Doncs em considero intensa en tot…la gent que som intensos el que ens passa es que tot el que vivim ho fem molt més gran del que és i llavors això pot portar coses positives perquè per exemple quant estic contenta estic molt contenta però quant estic trista estic molt trista. És com que em costen molt els grisos, sóc bastant de blancs i negres.

Quines són les teves pors? El fet d’escriure cançons t’ajuda?  

Ara mateix la meva por més gran es la por a decebre a la gent que em segueix i que espera coses de mi. Em fa moltíssima por la veritat.  

Suposo que escriure cançons m’ha anat ajudant a vèncer pors com la vergonya i tal tot hi que no n’he tingut gaire però ara mateix la por més gran es aquesta. La por a no fer contenta a la gent m’importa.

En que et consideres poc hàbil?  

En moltíssimes coses, en l’esport per començar sóc un desastre absolut tot hi que m’agrada molt i jo he jugat a bàsquet des de molt petita i m’encantava però no sóc gaire coordinada”. Ballo fatal!   

Quina relació tens amb la discapacitat?  

La veritat és que no gaire. Sí que m’agradaria passar temps a alguna entitat per anar-hi a donar suport i fer música per distreure una mica que és el que ser fer. Temps al temps ho acabaré fent. Quant alguna vegada ha vingut gent amb discapacitat als concerts es molt agraït. 

Et veuries capaç de fer una cançó sobre l’estigma que pateixen les persones amb discapacitat?  

Jo crec que sí! De fet hi ha una iniciativa molt xula que fan a la Fundació Maresme de Mataró una entitat que tenen allà. Cada any fan una cançó que es diu “Jo sóc com tu“ per recaptar diners i espero que algun any m’ho proposin a mi fer la cançó perquè m’agradaria molt perquè és una cosa molt xula i es una forma d’ajudar que seria guay la veritat. 

Quins rols creus que falta per trencar en aquesta societat?  

Moltíssims! començant per la desigualtat entre l’home i la dona, jo crec que és la que més ferventment pateixo però es que hi ha molts rols per trencar.

El món seria millor si… ?  

La gent escoltés més música i estiguessin més relaxats la veritat.

  • Voldria agrair a en Ramón d’Halley Records i a la Suu aquesta entrevista que ja sabeu la il·lusió que em feia.  

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Mireia Guilera
Mireia Guilera
De sempre m’ha apassionat el periodisme. Fa un parell d’anys vaig presentar-me a la prova de majors de 25 anys de la Universitat per a obtenir la titulació de periodisme. No vaig aprovar l’examen d'accés però això no va ser un impediment per a fer realitat el meu somni ... Des del novembre de 2019 col·laboro amb el Diari de la DisCapacitat. La veritat és que he aprés molt i espero seguir aprenent d’aquesta professió. Actualment també presento el programa 'Asteriode B612' a Ràdio Caldes. Escolta'l en el següent enllaç https://www.radiocaldes.cat/programs/asteroide-b612-dilluns-12h-quinzenal/radiocaldes_podcast_15584?ref=wa

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content