En un context on la defensa dels drets humans i la construcció d’una societat més justa i inclusiva esdevenen cada vegada més urgents, la Fundació Support-Girona fa un pas decidit cap a la transformació del panorama actual. En col·laboració amb la Fundació Universitat de Girona: Innovació i Formació i la Fundació Campus Arnau d’Escala, l’entitat presenta el postgrau “La Transformació dels Serveis Socials i de Salut basada en Drets Humans”. Un programa únic a nivell estatal que s’inspira en el nou model assistencial integral basat en la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat i la metodologia Quality Rights de l’OMS per a la salut mental.
Aquesta iniciativa pionera sorgeix de la ferma convicció que la garantia dels drets humans de les persones amb discapacitat és un element indispensable per a la construcció d’una societat més justa i equitativa. El postgrau s’adreça a una àmplia gamma de professionals i estudiants del sector dels serveis socials i de salut, incloent-hi treballadors socials, educadors socials, psiquiatres, psicòlegs, gestors, investigadors i estudiants interessats en la transformació social.
L’objectiu principal del programa és dotar els participants dels coneixements teòrics i pràctics necessaris per a impulsar un canvi sistèmic en els serveis socials i de salut, orientant-los cap a un model basat en els drets humans. Això implica aprofundir en els principis fonamentals dels drets humans, conèixer els nous models d’atenció a les persones amb discapacitat, desenvolupar eines per avaluar necessitats i dissenyar plans d’atenció individualitzats, promoure la participació activa de les persones amb discapacitat en la presa de decisions, i identificar i abordar les barreres que obstaculitzen l’exercici dels seus drets.
Un dels aspectes més destacats del postgrau és el seu equip docent d’excel·lència, format per 37 experts nacionals i internacionals de reconegut prestigi en els diferents camps de coneixement relacionats amb els drets humans, la discapacitat, els serveis socials i la salut mental. Entre ells, s’hi troben figures com ara Catalina Devandas, primera relatora especial de l’ONU sobre els drets de les persones amb discapacitat; Maria Isolina Dabove, catedràtica argentina de Filosofia del Dret; Natalie Drew, responsable tècnica de Salut Mental i Consum de Substàncies de l’OMS; Amalia Gamio, relatora del Comitè sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides; Alberto Vásquez, codirector del Center for Inclusive Policy; Josep Maria Solé, director de Support-Girona; Joaquim Brugué, catedràtic de Ciència Política i director acadèmic del Campus Cohesió i Responsabilitat Socials a la Universitat de Girona (UdG); Inés de Araoz, coordinadora de l’Àrea Jurídica de Plena Inclusión España; Rafael de Lorenzo, doctor en Dret i actual secretari general de la Fundació Dret i Discapacitat; i Marco Aparicio, director de la Càtedra UNESCO de Desenvolupament Humà Sostenible de la UdG i president de l’Observatori DESCA.
Aquesta iniciativa de la Fundació Support-Girona, en col·laboració amb la Fundació Universitat de Girona: Innovació i Formació i la Fundació Campus Arnau d’Escala, representa un pas significatiu en el camí cap a la transformació dels serveis socials i de salut basats en drets humans. El postgrau “La Transformació dels Serveis Socials i de Salut basada en Drets Humans” s’erigeix com una eina clau per a la capacitació de professionals i la construcció d’una societat més inclusiva, justa i respectuosa amb els drets de totes les persones, especialment d’aquelles amb discapacitat.
La matrícula per aquest postgrau ha està oberta i es pot obtenir la informació completa sobre el programa, professorat i altres dades d’interès a l’espai web del Diploma d’Especialització “La Transformació dels Serveis Socials i de Salut basada en Drets Humans”.