
La Federació Salut Mental Catalunya (SMC), en col·laboració amb la Universitat de Barcelona (UB), està impulsant una nova iniciativa per promoure el benestar emocional a través de l’activisme i el voluntariat en l’àmbit de la salut mental. Han encetat una recerca participativa per avaluar l’impacte d’aquesta tasca en les persones activistes i voluntàries del moviment associatiu, tant aquelles amb problemàtica de salut mental pròpia com els seus familiars.
L’estudi té com a objectiu principal analitzar la satisfacció amb la vida i els nivells de benestar emocional en activistes amb experiència pròpia en salut mental, derivats de la seva tasca d’activisme, entre altres factors rellevants.
Una metodologia que busca captar l’impacte multidimensional de l’activisme
La investigació adoptarà un enfocament mixt, combinant metodologies quantitatives i qualitatives, basat en la recerca-acció participativa (RAP). Aquesta aproximació garanteix la implicació activa dels activistes i l’alineació amb els valors comunitaris de SMC.
La metodologia integrarà eines quantitatives i qualitatives per captar l’impacte multidimensional de l’activisme, incloent-hi el benestar emocional, l’empoderament i la inclusió social. Abordarà aspectes clau com la lluita contra l’estigma, la interseccionalitat i les cures recíproques. Durant el proper mes de juliol, s’iniciaran diversos grups de reflexió. Posteriorment, al setembre, es llançarà una enquesta oberta a totes les persones que participen com a activistes i/o voluntàries en el teixit associatiu de la salut mental, ja siguin persones amb experiència pròpia o familiars. Aquesta enquesta estarà disponible a la web de SMC i es difondrà a través de les seves xarxes socials i butlletins per garantir la màxima participació.
L’activisme i el voluntariat a Salut Mental Catalunya: agents de canvi
Per a SMC, la participació i la implicació de les persones activistes i voluntàries són fonamentals. No només són crucials per al desenvolupament dels projectes, programes i serveis, sinó també per la coherència amb els valors i objectius de la federació, que responen a la necessitat i responsabilitat d’enfortir la xarxa associativa i acompanyar en l’empoderament de les persones. Amb la promoció de l’activisme i el voluntariat, es pretén millorar l’atenció en salut mental des d’un enfocament comunitari, basat en el model de recuperació i centrat en els drets.
La lluita anti-estigma, la inclusió social, el suport mutu o l’ocupació amb sentit són elements clau en l’activisme i el voluntariat. Al mateix temps, són factors essencials per als processos de recuperació de persones amb experiència pròpia i per al benestar de familiars i altres xarxes afectives de suport de l’entorn proper.
A SMC es considera les persones activistes i voluntàries com a agents de salut, transformadores, que aporten la pròpia expertesa, experiència i coneixements.