El responsable de programes sociocomunitaris de Salut Mental Catalunya, Carles Bonete, va comparèixer la setmana passada davant la Comissió de Polítiques de Joventut al Parlament de Catalunya, juntament amb Julia Rossanna, presidenta del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, per presentar la radiografia “La salut mental del jovent: en estat d’emergència”, publicada el passat mes de març.
La compareixença va servir per posar de manifest la complexa situació de present i futur per als i les joves, amb poques d’inserció digna i de qualitat al mercat laboral, trencament dels processos del seu desenvolupament, empitjorament de la qualitat de vida i sentiment d’insuficiència de suport per part dels recursos i serveis existents, entre d’altres.
Així, i tal i com exposa la radiografia, el nou paradigma de la salut mental parteix d’una situació d’emergència juvenil i la necessitat d’atendre la interseccionalitat i els eixos de desigualtat. La salut mental s’exposa com quelcom col·lectiu i estructural, rebutjant la individualitat en quant a les causes.
Tant des del CNJC com des de SMC es va subratllar els grans esforços que es van dur a terme per poder dimensionar les dades d’atenció en salut mental, els recursos i els serveis existents, així com a nivell qualitatiu comptant amb testimonis.
Recull de dades i la veu d’especialistes i primeres persones
La radiografia es divideix en dues parts. La primera, “Les dades de la situació de la salut mental en el jovent”, cerca posar sobre la taula les dades quantitatives de la salut mental de les persones joves i dels recursos disponibles per atendre-les. La segona, “La salut mental en primera persona: cap a l’aproximació comunitària”, cerca l’aproximació qualitativa a la salut mental del jovent, amb la veu d’especialistes en la matèria i primeres persones.
El document finalitza amb les conclusions, que es concreten en un decàleg de recomanacions per a atendre l’emergència juvenil en salut mental que vivim.
La compareixença al Parlament va concloure amb una exposició per part de Salut Mental Catalunya de les diverses necessitats que el moviment associatiu ha detectat i està abordant.
En aquest sentit va apuntar la creació d’uns programes específics per a joves atenent les seves necessitats concretes, així com una xarxa associativa per arribar on moltes vegades no arriba l’administració. Al mateix temps, es va reclamar la necessitat d’invertir recursos en la comunitat.