Diumenge, 5 desembre 2021
IniciInclusió SocialMés de 200 persones amb discapacitat intel·lectual han aconseguit fer vida independent...

Més de 200 persones amb discapacitat intel·lectual han aconseguit fer vida independent gràcies al servei de la FCSD

Aquest servei pioner a l'Estat espanyol compleix 20 anys

servei vida independent fcsd
El servei permet a la persona decidir amb qui i com viure // Foto: FCSD

El dret a la vida independent de les persones amb discapacitat intel·lectual ha estat sempre una prioritat de la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD), i per aquest motiu ara fa 20 anys va posar en marxa un Servei de Vida Independent, pioner a l’Estat espanyol, que ha aconseguit que més de 200 persones usuàries hagin pogut donar aquest pas tan important a les seves vides. 

La FCSD va crear aquest servei –inspirat en el programa de vida independent de Jay Klein als Estats Units- fins i tot abans de la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides, l’any 2006, que reconeix aquest dret en el seu article 19. 

fiare banca etica crowdfunding

Katy Trias, directora general de la FCSD, destaca el lideratge de la Fundació que ha permès estendre aquest programa a d’altres indrets: “Durant els nostres 36 anys d’història, hem estat pioners en la creació de serveis pilots que després de posar-los en marxa i consolidar-los s’han estès a tota la població, com l’Atenció Primerenca, el Centre Mèdic Barcelona Down o la Vida Independent. En aquest darrer cas, ens sentim orgullosos que després de 20 anys, el dret de les persones en situació de discapacitat intel·lectual a viure on, com i amb qui vulguin sigui cada vegada més una realitat. No obstant això, encara ens queda moltes resistències a vèncer; com la por de les famílies, la manca de recursos i ajudes per accedir als habitatges i la discriminació per part d’alguns propietaris”. 

El servei de la FCSD està basat en la planificació centrada en la persona (PCP), perquè sigui la persona qui en tot moment decideixi on i com viure. Per fer-ho possible, s’utilitzen diferents eines per a proveir suports adaptats a les necessitats i els desitjos de la persona. El “Cercle de relacions” esdevé l’estratègia principal on es coordinen tots els suports naturals (família, amics, veïns, etc) i professionals de referència, amb l’objectiu d’afavorir i respecta l’autonomia i poder de decisió de la persona. 

“ME’N VAIG A CASA” A FER VIDA INDEPENDENT

A finals de l’any 2000, la FCSD va crear el servei de vida independent arrel de la demanda de persones usuàries que volien emancipar-se i de les famílies que desitjaven un futur diferent pels seus fills. Inicialment, el nom del servei era “Me’n vaig a casa” i tenia l’objectiu de fer possible que les persones amb síndrome de Down poguessin emancipar-se.  

La FCSD es va inspirar en experiències prèvies de països com els Estats Units («Home of your own» de la University of New Hampshire), o el Regne Unit (“Paradigm”).  

El servei està acreditat pel Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya, com a entitat col·laboradora del Programa de Suport a la Llar. També compta amb el suport i col·laboració de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, que ha permès consolidar el servei a la ciutat de Barcelona i a d’altres municipis de la província. 

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES