Dimecres, 24 abril 2024
spot_img
IniciENTITATSSant Tomàs engega una campanya per alertar sobre l’impacte negatiu de l’ús...

Sant Tomàs engega una campanya per alertar sobre l’impacte negatiu de l’ús de pantalles en els infants

El CDIAP Tris Tras ha demanat la col·laboració als equips de pediatria i a les escoles bressol per arribar al màxim de famílies de la comarca

xerrada Sant Tomàs a una escola bressol sobre l'impacte negatiu de les pantalles als infants
Una xerrada de la campanya a una escola bressol // Foto: Sant Tomàs

El Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) de Sant Tomàs Tris Tras ha engegat una campanya per conscienciar les famílies sobre l’impacte negatiu de l’ús de pantalles en la primera infància, alhora que ofereix recursos de divulgació als centres educatius i als professionals mèdics. En els últims anys, s’han aconseguit evidències que relacionen l’ús excessiu i inadequat de les pantalles amb problemes en el neurodesenvolupament.

Segons un estudi realitzat entre el 2019 i el 2023 amb la participació de diversos CDIAPs de Catalunya, entre ells el Tris Tras, el 90% dels nens i nenes d’entre 16 i 48 mesos d’edat que van participar en l’observació miraven la televisió, mentre que només un 2,6% no tenia cap mena de contacte amb les pantalles. A partir d’aquestes dades, es va constatar que els infants que passaven més hores davant de les pantalles presentaven un major retard en el desenvolupament de les habilitats socials, la motricitat, el llenguatge expressiu i l’àrea cognitiva, a més d’un augment de l’ansietat i les conductes desafiants.

Altres estudis realitzats entre el 2019 i el 2022 a Canadà indiquen que la pandèmia ha incrementat les hores que els nens passen mirant pantalles, doblant pràcticament el temps dedicat a aquesta activitat en els infants d’entre 1 i 3 anys.

A partir d’aquestes evidències, l’equip professional del Tris Tras va considerar necessari iniciar accions preventives per conscienciar sobre els efectes de l’ús de les pantalles en aquestes primeres edats. “Volem informar a totes les famílies sobre les conseqüències de la sobreexposició a aquestes edats i, alhora, oferir alternatives”, explica Anna Salvans, psicòloga del Tris Tras i responsable del projecte.

Una de les primeres accions ha estat crear material informatiu visual per a professionals de la pediatria i educadors de les escoles bressol, amb l’objectiu d’arribar al màxim de famílies possible. A través de xerrades dirigides a aquest públic, els professionals del Tris Tras informen sobre els perills de permetre un ús excessiu de les pantalles als infants i proposen alternatives. “Com a pares, també hem de reflexionar sobre com fem ús dels dispositius en presència dels nostres fills, ja que som el seu model”, assenyala Salvans.

Les principals recomanacions d’aquesta campanya informativa inclouen evitar l’exposició a les pantalles als infants de 0 a 3 anys, potenciar la interacció i el contacte social directe, promoure el joc lliure i tranquil per facilitar el desenvolupament psicomotor, emocional i conductual de l’infant, i evitar utilitzar les pantalles com a recurs tranquil·litzador o cangurs digitals.

Amb aquesta campanya, el Tris Tras treballa vol fomentar bons hàbits i conductes saludables, oferint mesures i eines a les famílies per relacionar-se amb la tecnologia de manera més positiva i responsable. L’objectiu és prevenir que l’ús excessiu de les pantalles en aquestes primeres etapes de la vida generi desajustos en el neurodesenvolupament dels infants. “Si evitem l’ús de les pantalles durant els primers anys, estem promocionant un desenvolupament saludable dels nostres fills”, conclou Salvans.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content