Dilluns, 15 agost 2022
Dilluns, 15 agost 2022
IniciInclusió LaboralSant Tomàs comercialitza patates fregides per donar més oportunitats laborals a les...

Sant Tomàs comercialitza patates fregides per donar més oportunitats laborals a les persones amb discapacitat intel·lectual d’Osona

Elaborades a l’obrador del Tac Osona, l’empresa social de l’entitat

Control qualitat patates Sant Tomàs
Persones realitzant el control de qualitat de les patates fregides // Foto: Sant Tomàs

Sant Tomàs comercialitzarà a partir d’aquest mes d’agost patates fregides elaborades a l’obrador que el Tac Osona, l’empresa social de Sant Tomàs, ha obert a Manlleu. A través d’aquesta iniciativa de caràcter social, l’entitat amplia les oportunitats de feina per a persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca d’Osona.

L’elaboració i comercialització d’aquest producte és un projecte que l’entitat va començar a gestar, explica el president de l’entitat Joan Casany “per tal de poder augmentar el ventall de propostes que permeten oferir oportunitats d’inserció laboral a les persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca”. Després d’uns quants anys d’estudis i proves, les bosses de patates fregides ja són una realitat i es podran adquirir a través de la botiga online de l’entitat i en aquesta primera fase, així com en diferents establiments de la cadena Bon Preu i Esclat a la comarca d’Osona. Per Casany és “una iniciativa que ens ha de permetre que el nostre projecte social gaudeixi de més impacte i visibilitat”.

El projecte dona actualment feina a cinc persones, tres d’elles amb discapacitat intel·lectual. Totes elles s’ocupen de controlar el procés de pelar i tallar les patates, una persona experta en fregir vetlla per la qualitat d’aquest procés i dues persones fan el control de qualitat que ha d’assegurar un producte de qualitat i autèntic. 

La singularitat d’aquesta iniciativa, a banda de les oportunitats laborals que dona, és la utilització, de forma exclusiva, d’oli d’oliva arbequina d’origen català fet que li dona un gust molt propi i singular.

Un procés de qualitat

L’Olga Grebul explica que “jo m’ocupo de treure les parts negres i les arrels de les patates. M’agrada molt aquesta feina ja que quan m’ho van proposar vaig pensar que era tot un repte per mi.”. Un cop feta aquesta revisió, passen per la màquina de tallar i s’aboquen en una paella de grans dimensions, plena d’oli d’oliva arbequina on es couen al punt just. Després passen per la centrifugadora que treu l’excedent de l’oli i a continuació, es fa el control de qualitat per retirar aquelles patates que presenten algun defecte o massa cocció. Finalment ve una de les parts més importants del procés que és salar les patates perquè tinguin el punt adequat en funció del seu pes i densitat. L’últim pas és envasar les patates a les caixes i etiquetar-les.

Es tracta de tot un procés que pot arribar a produir 2.700 quilos de patates a la setmana que es comercialitzaran amb dues bosses de gramatges diferents, la petita de 45 grams i la gran de 170.

Tant l’envàs com tot el procés d’elaboració ha buscat minimitzar l’impacte mediambiental a través de la utilització de materials fàcilment reciclables per fer les bosses del producte. 

Pel director de l’àrea d’empresa social de Sant Tomàs, Ricard Gorgals, “l’elaboració del producte segueix un procés artesanal ja que utilitza una paella i no un túnel i a més, les persones amb discapacitat poden treballar-hi d’acord amb les seves capacitats”.

Segons Gorgals “el fet que la patata sigui un producte de la terra i que a més, es comparteixi en la majoria d’ocasions que es consumeix ens va fer decantar per elaborar patates fregides”. A més, el director general de l’entitat, Ricard Aceves, explica que “textos de l’any 1900 recollits per l’historiador Santi Ponce, indicarien que les primeres patates que van arribar a la plana de Vic les van conrear els frares franciscans als horts del monestir de Sant Tomàs de Riudeperes”. Aquesta finca va passar a mans de l’entitat el 1974, després d’una campanya popular de recaptació de fons, i és responsable del seu nom. “En aquella època les anomenaven trumfes i les definien com a desiguals i bigarrades” comenta Aceves. A més, actualment no hi ha cap altre entitat social a Catalunya i a l’estat espanyol que elabori patates fregides. El projecte ha comptat amb la col·laboració de la Fundació La Caixa, Fundació ONCE i el FEADER.

L’obrador de Sant Tomàs, fins ara, elaborava productes de xocolata fets per les persones del Centre Ocupacional. A banda, d’aquests productes alimentaris Sant Tomàs també dissenya i elabora productes d’artesania sota el nom de Mà a Mà. Es tracta de creacions que fan les persones vinculades al Centre Ocupacional de l’entitat i que també es poden adquirir a través de la botiga online igual que els productes de xocolata i les patates fregides.

Secció patrocinada per 
FECETC color logo
https://fecetc.org
Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content