
Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, la Confederació Salut Mental Espanya ha llançat un joc en línia amb el que pretén trencar estereotips i desestigmatizar a les persones amb problemes de salut mental, fent veure que els trastorns mentals ens poden afectar totes les persones i tenir el seu origen en nombroses circumstàncies.
El joc, que està disponible des d’avui, el 5 d’octubre, presenta cincuenta personatges molt diversos, repartits en diverses pantalles, i planten als jugadors i jugadors l’opció d’escollir a tres que consideren que poden tenir un problema de salut mental. Una vegada seleccionats els tres personatges, el joc indica els accions i els fallers, argumentant-los amb les històries de vida de dits personatges. D’aquesta manera, la persona que juga accedeix a una informació relacionada amb les causes de caràcter econòmic, social, laboral o personal, que es desencadenen un problema de salut mental, i les que no.
Els personatges se situen en un entorn urbà, que representa una plaça de qualsevol ciutat, i entre ells es poden trobar a persones joves, majors, racialitzades, treballadores de camp o d’oficina, religioses, nens i nenes, etc.
El joc, finançat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, s’emmarca en les diferents iniciatives que té previstes Salut Mental Espanya per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental d’aquest 2021, que, sota el lema ‘Salut mental, un dret necessari. Demà pots ser tu’, aquest any centra el debat en l’efecte negatiu que tenen les desigualtats sobre la salut mental de la població i, en la urgència d’invertir en salut mental i de la qual l’atenció en aquest camp es treballa com un dret.
El disseny del joc a estat a càrrec d’Antonio Lorente, dissenyador també de la identitat visual conmemorativa del Dia Mundial de la Salut Mental.