
El passat dimecres 9 d’abril, representants de la Federació Salut Mental Catalunya (SMC) van mantenir una reunió amb la Consellera d’Educació, Esther Niubó i la Directora General d’Educació Inclusiva, Susana Tarapiella. A la trobada hi van participar Isabel Alcalde i Charo Díez, membres de la junta de SMC, i Marta Poll, directora de l’entitat. L’objectiu principal de la reunió era compartir els reptes actuals per millorar l’acompanyament educatiu a infants, adolescents i joves.
Durant la trobada es van posar en relleu diverses prioritats per avançar cap a un model d’educació realment inclusiu. Entre elles, es va destacar la necessitat de dotar de pressupost suficient el desplegament del decret d’escola inclusiva, clau per garantir els suports necessaris dins del sistema educatiu. A més, es va posar èmfasi en la manca de suports especialitzats per a situacions relacionades amb la salut mental, i en la importància d’incorporar psicòlegs o psicopedagogs dins dels equips educatius dels centres.
També es va remarcar la necessitat de repensar el paper dels Equips d’Assessorament Psicopedagògic (EAP) i el de l’AIS en matèria de salut mental, per tal d’oferir respostes més ajustades a les necessitats dels infants i adolescents. A més, es va subratllar la urgència de millorar la formació i el benestar dels equips docents, així com de reforçar l’acompanyament a les famílies i fomentar un treball conjunt entre els àmbits de salut, sanitat, educació, drets socials, justícia i treball.
Un altre dels reptes exposats va ser garantir la continuïtat en la formació post-obligatòria, proporcionant mecanismes i suports adequats per als estudiants en aquesta etapa educativa.
Des del Departament d’Educació, la consellera i la directora general van expressar el seu acord amb les preocupacions plantejades i van informar de diverses accions en curs. Entre elles, la creació d’un grup de treball conjunt entre salut, drets socials i educació per dissenyar un pla de treball integrat que millori l’atenció als trastorns del neurodesenvolupament i de l’aprenentatge.
També es preveu l’inici d’un grup de treball específic de Salut Mental, amb la participació de diverses entitats i departaments, incloent-hi SMC. A més, van anunciar que es reactivarà la Taula de Participació per un Sistema Educatiu Inclusiu (TAPSEI), en què SMC ja hi havia participat prèviament, per abordar els reptes específics de la secundària i la post-obligatòria.