Diumenge, 20 abril 2025
IniciEDUCACIÓ INCLUSIVASalut Mental Catalunya es reuneix amb Educació per abordar millores en salut...

Salut Mental Catalunya es reuneix amb Educació per abordar millores en salut mental i suport a l’aula

Durant la trobada, l’entitat va traslladar a la conselleria Esther Nuibó i a la Direcció General d’Educació Inclusiva les prioritats del teixit associatiu per garantir suports efectius a l’alumnat i als centres

Salut Mental Catalunya es reuneix amb Educació per abordar millores en salut mental i suport a l’aula
Un moment de la trobada entre representants de SMC i el Departament d’Educació // Foto: Salut Mental Catalunya

El passat dimecres 9 d’abril, representants de la Federació Salut Mental Catalunya (SMC) van mantenir una reunió amb la Consellera d’Educació, Esther Niubó i la Directora General d’Educació Inclusiva, Susana Tarapiella. A la trobada hi van participar Isabel Alcalde i Charo Díez, membres de la junta de SMC, i Marta Poll, directora de l’entitat. L’objectiu principal de la reunió era compartir els reptes actuals per millorar l’acompanyament educatiu a infants, adolescents i joves.

Durant la trobada es van posar en relleu diverses prioritats per avançar cap a un model d’educació realment inclusiu. Entre elles, es va destacar la necessitat de dotar de pressupost suficient el desplegament del decret d’escola inclusiva, clau per garantir els suports necessaris dins del sistema educatiu. A més, es va posar èmfasi en la manca de suports especialitzats per a situacions relacionades amb la salut mental, i en la importància d’incorporar psicòlegs o psicopedagogs dins dels equips educatius dels centres.

També es va remarcar la necessitat de repensar el paper dels Equips d’Assessorament Psicopedagògic (EAP) i el de l’AIS en matèria de salut mental, per tal d’oferir respostes més ajustades a les necessitats dels infants i adolescents. A més, es va subratllar la urgència de millorar la formació i el benestar dels equips docents, així com de reforçar l’acompanyament a les famílies i fomentar un treball conjunt entre els àmbits de salut, sanitat, educació, drets socials, justícia i treball.

Un altre dels reptes exposats va ser garantir la continuïtat en la formació post-obligatòria, proporcionant mecanismes i suports adequats per als estudiants en aquesta etapa educativa.

Des del Departament d’Educació, la consellera i la directora general van expressar el seu acord amb les preocupacions plantejades i van informar de diverses accions en curs. Entre elles, la creació d’un grup de treball conjunt entre salut, drets socials i educació per dissenyar un pla de treball integrat que millori l’atenció als trastorns del neurodesenvolupament i de l’aprenentatge.

També es preveu l’inici d’un grup de treball específic de Salut Mental, amb la participació de diverses entitats i departaments, incloent-hi SMC. A més, van anunciar que es reactivarà la Taula de Participació per un Sistema Educatiu Inclusiu (TAPSEI), en què SMC ja hi havia participat prèviament, per abordar els reptes específics de la secundària i la post-obligatòria.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.