Dijous, 29 juliol 2021
spot_img
prevent_banner_aula2021_375x225
IniciDiscapacitatRosa Serrano: “Un diagnòstic precoç del TEA permet accedir abans a ajudes...

Rosa Serrano: “Un diagnòstic precoç del TEA permet accedir abans a ajudes i suports”

rosa serrano diagnòstic precoç tea
Rosa Serrano durant l’acte de conscienciació sobre el TEA // Foto: Federació Catalana d’Autisme

La presidenta de la Federació Catalana d’Autisme, Rosa Serrano, va reclamar ahir a les administracions els recursos necessaris per a un diagnòstic precoç i atenció primerenca dels nens i nenes amb TEA. Alhora va reclamar “més formació per als serveis de pediatria i infermeria”, ja que si bé no són els que han de fer el diagnòstic, poden detectar símptomes que alguna cosa va bé, així com més neuropediatres, “perquè no pot ser que només n’hi hagi un per a Bages, Berguedà, Moianès i Solsonès”, va assenyalar Serrano per posar un exemple.

Rosa Serrano va fer una crida als professionals perquè no els faci por diagnosticar els TEA, ja que tot i representar un shock per a les famílies, pot ser un alleujament de l’angoixa. A més, “sense diagnòstic ni dictamen no es pot accedir a ajudes ni suports”.

banner flyer interpersonas

La Federació Catalana d’Autisme, que aplega a una quinzena d’associacions que representen a més de 1.000 famílies de famílies de persones amb Transtorns de l’Espectre de l’Autisme (TEA), també va aprofitar per demanar agilitzar els tràmits dels ajuts, especialment els derivats de la Llei d’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, que són clau per fer front al sobrecost de tenir fills amb autisme i per pagar unes teràpies i tractaments que requereixen intensitat per ser efectius i que al sistema públic són insuficients. A més, insisteix que siguin tractaments de modificació de conducta recomanats internacionalment i basats en evidències científiques.

Amb motiu del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, que té lloc el 2 d’abril, va traslladar a la societat les principals reivindicacions per a les persones amb autisme i les seves famílies:

– Garantir la detecció precoç dels TEA en diferents contextos (sanitari, educatiu i social), el diagnòstic especialitzat (en qualsevol etapa vital) i una atenció primerenca interdisciplinària, específica i basada en l’evidència.

– Assegurar una atenció integral i específica a la salut de les persones que formen part d’aquest col·lectiu.

– Afavorir l’accés de la persona adulta amb TEA a l’ocupació i a la vida independent.

– Promoure una educació especialitzada, inclusiva i de qualitat per a l’alumnat amb TEA, flexibilitzant i innovant l’oferta educativa existent en les diferents etapes educatives i vitals (prèvia a l’escolaritat obligatòria i també en la vida adulta). En aquest punt, Rosa Serrano considera que cal molta més formació dels docents en TEA i que aquests “facin pressió als equips d’adaptació pedagògica per aconseguir els suports que els calen”.

– Fomentar l’accés igualitari de les persones amb TEA a tot el territori català als recursos, béns i serveis especialitzats, garantint la seva existència, viabilitat,  sostenibilitat i qualitat, així com els suports a les seves famílies.

La Federació Catalana d’Autisme com a membre d’Autismo España i Autisme Europe, se sumarà al Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, que se celebrarà el proper 2 d’abril, i a la seva campanya a nivell europeu en què participen les principals organitzacions europees de l’autisme. Enguany duu novament per lema “Trenquem junts les barreres per l’autisme. Fem una societat accessible”. Les entitats han preparat, les setmanes anteriors i posteriors al 2 d’abril, diferents activitats de conscienciació i sensibilització sobre els TEA, com xerrades, taules rodones, festes i entrades a diferents museus i espais a preu especial.

A més, s’han sumat a la campanya internacional ‘Il·lumina’l de blau’, que promou Autism Speaks, i per la que el 2 d’abril uns 70 edificis i monuments emblemàtics catalans s’il·luminaran de blau.

OFERTA 5è ANIVERSARI !!!

SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER DIÀRIA PER NOMÉS 7,99€ L'ANY

Necessitem la teva col·laboració per seguir fent un periodisme de qualitat que respecti i doni visibilitat a les persones amb diversitat funcional

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES