Renfe i Plena Inclusió Espanya han signat un annex al conveni de col·laboració que mantenen des de 2020, amb l’objectiu d’augmentar l’accessibilitat cognitiva dels trens espanyols i sensibilitzar la població sobre els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament. L’accessibilitat cognitiva busca fer serveis, productes i processos més comprensibles per a tothom, especialment per a aquelles persones amb dificultats de comprensió, garantint així el dret a participar en la societat en igualtat de condicions.
En col·laboració amb Renfe, Plena Inclusió Espanya elaborarà guies en lectura fàcil amb consells per facilitar la comprensió dels viatges en tren. Aquest procés ha començat amb una sèrie de viatges de prova en què participen experts en accessibilitat cognitiva, tant amb discapacitat intel·lectual com sense. L’objectiu d’aquests viatges és identificar dificultats i elaborar consells adaptats per a persones amb dificultats de comprensió.
A més, es crearà una guia en lectura fàcil per al Museu del Ferrocarril, que estarà disponible per a tots els visitants. Aquestes adaptacions i guies es presentaran durant la IV Setmana de l’Accessibilitat, que Renfe organitza des de fa quatre anys i que se celebrarà al novembre.
Plena Inclusió Espanya també ha dut a terme una acció formativa amb l’equip de Renfe Viajeros per aprofundir en el coneixement de l’accessibilitat cognitiva i facilitar la seva integració en la tasca diària dels treballadors.
Gràcies al conveni, Renfe emetrà campanyes de difusió de Plena Inclusió a les pantalles dels seus trens. Aquestes campanyes, titulades “Menys barreres, més barri” i “El que és impossible es farà”, busquen trencar prejudicis sobre les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, i es realitzen en el marc del 60è aniversari de Plena Inclusió.