Els reclusos de tots els centres penitenciaris disposaran d’un equip permanent de salut mental

El Govern contractarà més d’un centenar de professionals sanitaris

reclusos centres penitenciaris equip salut mental carles mundó antoni comón
Els consellers Mundó i Comín a la presentació d’aquest matí // Foto: gencat

L’augment del pressupost del Govern -que s’amplia fins els 18,5 milions d’euros l’any-, destinat al tractament dels problemes de salut mental als centres penitenciaris i de justícia juvenil, permetrà la contractació de més d’un centenar de professionals sanitaris a partir de la tardor i alhora que tots els centres disposin d’un equip de salut mental permanent, que s’incorporarà als equips mèdics de cadascuna de les instal·lacions penitenciàries de Catalunya.

En la presentació avui del nou model d’atenció a la salut mental als centres penitenciaris i de justícia juvenil al Centre Penitenciari Brians 1, el conseller de Salut, Antoni Comín, ha destacat que “construïm sobre unes bones bases, però hi teníem algun forat que amb l’acord d’avui l’omplim. El nou model el farà més comunitari en la lògica del conjunt de la població, absolutament orientat a la reinserció. Avui és un d’aquells dies que ens permet assegurar que estem fent un país més digne”.

BANER_300X250

Per la seva part, el conseller de Justícia, Carles Mundó, ha assenyalat que “molta gent només associa les presons a l’antiga idea d’espais de seguretat. La realitat és molt diferent. El sistema penitenciari és, cada vegada més, una eina per al tractament. Avui, el gran repte de les presons és la salut mental. És urgent prendre mesures, perquè la meitat dels reclusos té problemes de salut mental”.

El Govern també incrementarà els llits per als casos més greus, que estan a les unitats d’hospitalització psiquiàtrica de Brians 1 i Brians 2 (Sant Esteves Sesrovires) i Quatre Camins (La Roca del Vallès). El conjunt del sistema passarà dels 136 llits actuals a disposar de 209 llits per a aguts, subaguts i rehabilitació intensiva, un 53% més que fins ara.

Catalunya té tres centres penitenciaris de referència per a l’ingrés de tots els interns amb problemes severs de salut mental. La Unitat Hospitalària Psiquiàtrica Penitenciària de Brians 1, Brians 2 i a Quatre Camins. Els problemes de salut mental d’adolescents i joves es tracten a la Unitat Terapèutica del Centre Educatiu els Til·lers (Mollet del Vallès).

Els problemes de salut mental afecten la meitat dels interns als centres penitenciaris de Catalunya. Es tracta majoritàriament d’homes d’entre 30 i 40 anys, amb trastorns d’ansietat, trastorns de personalitat, depressions i esquizofrènia. En un de cada dos diagnòstics, els trastorns estan relacionats amb l’abús del consum de drogues com el cànnabis, la cocaïna i l’heroïna.

banner_dental

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*