Dissabte, 16 octubre 2021
HomeEntrevistesRamon Alsina: "Els tres pilars de Playterapia són els valors, l’enfocament sistèmic...

Ramon Alsina: “Els tres pilars de Playterapia són els valors, l’enfocament sistèmic i els ninos (Playmobils)”

ramon alsina mètode playterapia
Ramon Alsina amb uns Playmobil // Foto: Imatge cedidda per Ramon Alsina

Ramon Alsina, terapeuta i formador en Playterapia. He de confessar que jo de petita era fan dels Playmobil. En tenia molts i jugava tot el dia, bé de fet encara en conservo alguns. És per això que quan vaig trobar per casualitat la pàgina de Facebook d’en Ramon Alsina vaig voler saber més sobre aquesta teràpia.

Com va néixer la Playterapia?  

Playterapia està basada en el treball amb els Playmobil i és una eina que fa molt temps que s’utilitza en l’àmbit terapèutic i de les constel·lacions. Va néixer per donar un punt diferencial a aquest treball, i anar un pas més enllà aportant uns valors importants en tota relació facilitador – client. Recordo que el nom el vàrem trobar amb una pluja d’idees per poder donar un nom a la formació online que imparteixo per a professionals de l’ajuda. Playterapia és un nom registrat d’un mètode per acompanyar a persones en el seu procés personal per aconseguir canvis importants i que té en compte 3 pilars fonamentals: Valors- Enfocament sistèmic i Ninos (Playmobil).  

En què consisteix exactament la Playterapia? 

Quan jo parlo de Playterapia no em refereixo a una teràpia a través del joc. Com t’he comentat abans, a través d’uns pilars o unes bases importants s’aconsegueixen canvis interns que es manifesten després en el dia a dia.  Les tres forces de Playterapia són els Valors: AUTENTICITAT – HONESTEDAT – OBERTURA – ASSENTIMENT – HUMOR -AMOR. Mostrar la part més autèntica de cadascun, d’una forma honesta, obrint la possibilitat que aparegui quelcom que ajudi a millorar la situació que ens produeix un conflicte, assentint al passat i a les situacions viscudes a la vida, amb una part important d’humor i sobretot amb amor, que significa veure a l’altre des d’una mirada més compassiva (amb passió, reconeixent l’heroi o l’heroïna que hi ha en cadascun). A més, amb l’enfocament sistèmic es té en compte la persona que accedeix a les sessions com a part d’un sistema més important, com és el familiar, – i que busca sentir que pertany, ocupant el lloc que li correspon en cada moment i l’equilibri entre donar i rebre. 

Es pot aprendre la Playterapia? 

I tant! Actualment tinc dues formacions on ensenyo a professionals de l’ajuda a utilitzar els ninos des del mètode Playterapia. Quan dic dues formacions, em refereixo a una presencial a Barcelona i a la Seu d’Urgell, encara que també tinc un grup a Girona i una formació en línia que arriba a l’estat espanyol i també a Amèrica llatina. 

Les formacions tenen una durada de 7 o 8 mesos i les persones que accedeixen, fan un procés personal i professional molt profund a través dels ninos, amb pràctiques reals.  

Quins son els beneficis d’aquesta teràpia? 

Els beneficis més importants són que el client pot veure a través d’aquesta eina projectiva (els Playmobil) què està succeint en el conflicte i que pugui trobar una solució. Això fa que pugui prendre la seva responsabilitat en el canvi i arribar a una imatge de força que més tard es manifestarà en el dia a dia. 

Als professionals que utilitzen aquest mètode, la Playterapia els ajuda a poder veure aspectes que el client no té en compte i millorar la situació. 

En ser una eina projectiva, permet que el professional no “xoqui” amb el client quan li fa veure un aspecte que no està tenint en compte, ja que són les figures les que manifesten a través de la seva posició, què està passant. 

T’agraden els Playmobil. Hi jugaves de petit? 

Els Playmobil són una meravella com a joguina, permet als infants i per què no als adults explicar mil històries fent servir la imaginació, la narrativa i entrar en mons fascinants. 

Quan era petit jugava amb ells, tot i que a mi em fascinava anar a casa dels meus cosins a la Garriga on allò era un món ple de decorats Playmobil… Recordo el vaixell pirata, el fort de l’oest, el castell medieval i el circ. Era tan bonic poder compartir aquells moments de nens amb les figures…  Ara hi jugo d’una altra manera…  

Quina relació tens amb la discapacitat?  

Ara mateix estem vivint a casa una malaltia mental degenerativa amb la meva mare. Reconec que a l’inici va ser molt complicat, ja que ens costava entendre que era el que li passava i no érem capaços de veure quina part era malaltia o quina era del seu caràcter. 

Es pot “sanar” jugant? 

Oi tant! Recorda que he parlat de l’humor com a valor fonamental en el meu acompanyament. Jugar o entrar en el joc permet sanar aspectes del passat, present o fins i tot del futur que vindrà. Trencar esquemes i proposar allò que el client no s’espera és indispensable per provocar el canvi, si sempre fem el mateix, no hi ha possibilitat de canvi. 

Això sí, encara que es “jugui” en un procés de creixement personal, la persona ha de prendre la seva responsabilitat des de l’adult. Si està en el nen o la nena, mai sanarà. 

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES