Dimecres, 28 setembre 2022
Dimecres, 28 setembre 2022
IniciDestacadesUna de cada quatre persones patirà un trastorn mental al llarg de...

Una de cada quatre persones patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida

trastorn joves discapacitat
Les persones a l’atur tenen més possibilitats de tenir trastorn mental // Foto: Wikimèdia Commons

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), una de cada quatre persones tindrà algun tipus de trastorn mental al llarg de la seva vida. Segons les últimes dades de 2015 de l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA), una de cada 6 persones declara patir problemes d’ansietat o depressió, més les dones (20,8%) que els homes (12,2%), i la incidència també és més gran amb els grups de més edat, les classes socials menys afavorides i les persones amb un nivell d’estudis més baix.

D’altra banda, els problemes relacionats amb la salut mental van ser motiu de consulta per gairebé el 20% dels pacients atesos en els centres d’atenció primària.

L’any 2015 els centres de salut mental de la xarxa sanitària de Catalunya van atendre un total de 239.584 persones. Pel que fa als centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ), el nombre de persones ateses va ser de 70.521, això suposa un increment del 31% dels darrers cinc anys.

Aquestes dades adquireixen avui més relleu ja que es celebra el Dia Mundial de la Salut Mental amb l’objectiu de  sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals, lluitar contra l’estigmatització que pateixen les persones afectades i impulsar iniciatives que en millorin l’atenció.

El Govern de la Generalitat i en concret el Departament de Salut prioritza un abordatge comunitari en l’àmbit de la salut mental basat en una atenció integral i posant èmfasi a la situació de les poblacions més vulnerables. De fet, la salut mental serà una de les prioritats del Departament per al 2017 i, tal com va anunciar dissabte el conseller, Antoni Comín, a Lleida, l’any vinent hi haurà l’increment pressupostari més gran de la història en aquest àmbit.

Actualment el Departament de Salut està treballant per disposar d’un nou model d’atenció comunitària de salut mental. L’objectiu és fer un abordatge de salut pública per a la salut mental promovent la intervenció precoç en totes les etapes de la vida. El pla contempla visualitzar el pacient tenint en compte el seu entorn socioeconòmic i posar especial èmfasi a les poblacions més vulnerables per evitar les desigualtats socials en salut. Per al 2020, el repte és destinar un 60% del pressupost en salut mental a l’àrea comunitària i el 40% a l’hospitalària, una circumstància que ara es dóna a l’inrevés.

Un dels efectes que més ha contribuït a augmentar els problemes de salut mental de la població ha estat la crisi econòmica. De fet, un estudi de l’observatori sobre els efectes de la crisi en la salut de la població mostra que la població aturada presenta un risc superior de patir un trastorn mental que la població ocupada. El 2014 la prevalença de risc de mala salut mental en la població amb un atur d’un any o més era del 14,8%, mentre que en la població ocupada era del 6,7%.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

6 COMENTARIS

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content