Dilluns, 17 març 2025
IniciENTITATSProp del 70% dels nous casos de Support-Girona al 2023 ja són...

Prop del 70% dels nous casos de Support-Girona al 2023 ja són mesures de suport voluntàries

La Fundació gironina, dedicada a l’acompanyament jurídic i social de persones amb discapacitat, ha tancat l’any amb una mitjana de gairebé quatre casos nous per setmana

balancç 2023 mesures de suport de Support-Girona
Un moment de la presentació de l’informe // Foto: Support-Girona

L’organització Support-Girona, amb la seva dedicació al suport jurídic i social de persones amb discapacitat, ha experimentat un any 2023 intens i compromès. Els seus esforços s’han reflectit en un total de 1.310 persones acompanyades, amb 204 nous casos registrats. Aquesta xifra suposa una mitjana de 3,92 nous suports setmanals, assolint la xifra més elevada en els 20 anys d’existència de l’entitat. És notable que el 66% de les mesures de suport acceptades són de caràcter voluntari, incloent assistència judicial, notarial i poders notarials.

Un aspecte crític de l’activitat de Support-Girona és la seva intervenció en l’àmbit jurídic per garantir que les resolucions judicials s’ajustin a la voluntat expressada per les persones. En aquest sentit, l’entitat ha interposat quinze recursos contra aquelles resolucions que no han satisfet les preferències individuals. D’aquests nous casos acceptats, el 41% corresponen a mesures de suport amb facultats de representació, sol·licitades per la mateixa persona o tercers.

L’edat i el tipus de discapacitat són factors determinants en els motius de suport gestionats per l’entitat. S’observa una major incidència de discapacitat psicosocial i intel·lectual entre els 40 i els 69 anys, mentre que el deteriorament cognitiu es concentra principalment en les franges d’edat més avançades. D’altra banda, els casos de trastorn de conducta han experimentat un augment entre els joves de 20 a 29 anys, comparat amb anys anteriors.

- PUBLICITAT -

En relació amb les situacions de complexitat, durant el 2023 s’han registrat 45 casos que requerien una atenció especial. Aquesta complexitat s’ha detectat sobretot entre les edats de 30 i 60 anys, amb un total de 29% dels casos en la primera franja d’edat i un 47% en la segona. Malgrat l’increment en el nombre de casos, s’ha observat una disminució respecte a anys anteriors, atribuïda a la millora en la identificació i gestió de la complexitat.

La integració comunitària és una prioritat fonamental per a Support-Girona, que busca garantir que les persones amb discapacitat puguin viure a la comunitat amb els suports adequats. Segons les dades del 2023, el 55% de les persones ateses per l’entitat resideixen a la comunitat i reben els suports necessaris per a una vida digna. No obstant això, un 35% resideix en establiments o recursos amb resolució administrativa, mentre que un 10% no té domicili fix, ja sigui a causa d’una pena privativa de llibertat, situacions de sensellarisme o residència en comunitats terapèutiques temporals.

Per promoure una major integració comunitària, Support-Girona ha destacat la importància de col·laborar amb altres entitats i serveis del seu entorn. Aquesta cooperació és especialment rellevant per a aquelles persones que no disposen d’un domicili fix i que enfronten majors dificultats en el seu dia a dia. La comissió d’habitatge de l’entitat ha treballat activament en aquest sentit, facilitant la creació de 37 grups de convivència a diferents poblacions de les comarques gironines.

Un altre aspecte de preocupació durant el 2023 ha estat la persistència dels entrebancs amb les entitats bancàries, que han bloquejat els comptes de persones amb capacitat legal per operar. Tot i les resolucions judicials favorables, aquestes situacions han seguit afectant les persones i dificultant el suport en altres àmbits. Support-Girona ha col·laborat activament amb les persones afectades per intentar resoldre aquesta problemàtica, presentant reclamacions al Banc d’Espanya i recorrent als tribunals.

Pel que fa als avenços en matèria de drets humans, l’entitat ha treballat en estreta col·laboració amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per desplegar Quality Rights a tot el territori català. Aquesta iniciativa té com a objectiu transformar les pràctiques en salut mental i promoure els drets de les persones amb discapacitat psicosocial, intel·lectual o cognitiva a escala mundial.

En resum, l’any 2023 ha estat testimoni del compromís continu de Support-Girona amb les persones amb discapacitat, proporcionant suport individualitzat i contribuint a la millora de les seves condicions de vida i l’exercici dels seus drets. Amb una tasca realitzada per una plantilla de 124 professionals, l’entitat ha demostrat el seu compromís amb aquesta causa, gestionant un total de 206.474 actuacions socials durant l’any.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES