Un total de 57 persones amb discapacitat i 14 voluntaris telefònics han participat en una jornada de formació en ciberseguretat, organitzada per Fundación Telefónica i Fundació GoodJob, amb l’objectiu de promoure la integració laboral de persones amb discapacitat i promoure la seva ocupabilitat en el sector tècnic.
L’esdeveniment, que es celebra simultàniament al districte de Telefónica de Madrid i al campus de programació 42 de Barcelona, forma part del programa d’impacte#Inclou el programa de formació que aquest any arriba a la seva desena edició.
Gairebé 600 participants han passat pel qual el 70% ja treballen en empreses tecnològiques, incloses 140 persones que han aconseguit una feina a Telefónica, com és el cas de Jorge Montajano.
Aquest jove presenta una discapacitat motora i, després de seguir la primera etapa de formació teòrica i pràctica al voltant de tres mesos que ofereix la GoodJob Foundation, va anar al següent nivell. “De la mà del meu entrenador de feina vaig fer moltes entrevistes amb empreses fins que va arribar Telefónica, concretament Telefónica Tech i em van contractar”, recorda.
“Sempre dic que ella [Telefónica] em va trobar i la vaig trobar. Com que treballar aquí em dóna la possibilitat de desenvolupar -me com a persona i com a professional “, confessa Jorge amb certa dificultat per expressar -se, però no impedeix que sigui un professional que contrasti en aquest àmbit.
Ara aquest jove tanca el cercle com a voluntari telefònic, assumint el paper de tutor o mentor dels estudiants del mateix programa on va començar. Conèixer el cas de Jorge (que no és l’únic) motiva i anima els nouvinguts, com Juan Carlos López, un exfotògraf professional al qual una esclerosi múltiple el va fer sortir de la professió.
“Amb la meva discapacitat em semblava obligat a acceptar feines mal pagades i inestables i vaig veure l’oportunitat de reinventar -me, però reinventar -me bé, amb un objectiu específic en un camp amb una projecció del futur com la ciberseguretat, i aquí i aquí Estic formant “, explica.
Als 46 anys, aquest jove Madrid necessita el suport d’un caminant on sempre porta l’ordinador portàtil i el seu carregador. Però el desig d’aprendre i la il·lusió els porta “carregats” de casa. “M’agradaria ocupar una feina a Telefónica perquè és un lloc de treball molt amable, amb espais oberts i sense barreres, i per a mi (tinc problemes de mobilitat), seria increïble”, afirma.
Una nova porta d’accés laboral
L’impact#Include el programa sorgeix com a resposta a la baixa taxa d’ocupabilitat de les persones amb discapacitat que se situen en el 26,9%, segons les darreres dades d’INE.
Aquesta iniciativa de formació arriba al 70%dels nivells d’inserció laboral. Això la converteix en una nova porta d’accés a un lloc de treball del sector tecnològic per a tots aquells amb discapacitat.
Natalia Gómez és un altre dels voluntaris telefònics que guien els participants d’aquest dia. “La formació en ciberseguretat proporciona als estudiants un horitzó i una motivació concrets”, diu per la convicció que “Telefónica també proporciona als estudiants que volen menjar el món”.
David Sánchez és una d’aquestes persones. Té 44 anys i té una discapacitat superada per la malaltia mental. Tan aviat com ha estat entrenant durant dues setmanes al programa Impact#Include i ja s’imagina un futur que treballa en “aquest sector tan emocionant com la ciberseguretat”, tot i que és conscient de “encara queda un llarg camí per recórrer”.
Telefónica Fundación ha estat donant suport a aquest projecte durant més de quatre anys a través del seu programa d’acció social i de voluntariat. “Aquests voluntaris comparteixen els seus coneixements amb els participants dels programes, però també realitzen tutorials d’avaluació i un seguiment personalitzat de l’evolució de cadascun d’ells”, explica el director general de la Fundació Goodjob, César López.
Aquesta activitat no només busca millorar les “habilitats dures” o les habilitats tècniques dels participants, sinó que també busca promoure “habilitats suaus”, com la comunicació i la tolerància a la frustració, que es consideren claus de les professions digitals del futur. Per tant, durant el dia, s’ha animat el treball en equip i la col·laboració entre els participants a crear un pla estratègic de ciberseguretat.
Després d’aquests exercicis pràctics, que simulen escenaris reals, els participants es preparen per al que els espera en el futur. L’alumnat i ara empleat i voluntari Telefónica, Jorge Montajano, diu que l’atractiu de la ciberseguretat és que és “un sector en un canvi permanent que exigeix perfils molt variats de llocs de treball”.
Les empreses tecnològiques es presenten, abans que el demandant de l’ocupació amb discapacitat, com a nova pantalla que s’obre a l’ordinador i que permeti mantenir -se actiu en el mercat de treball. La clau sempre es troba en la formació d’aquest grup en competències digitals.