Dimecres, 26 març 2025
IniciDISCAPACITATProjecte pilot d'ALLEM per lluitar contra la soledat i la discriminació de...

Projecte pilot d’ALLEM per lluitar contra la soledat i la discriminació de les persones amb discapacitat en entorns rurals i de muntanya

‘Som Rurals, Som de Muntanya’ beneficiarà a 36/40 persones que viuen a la Vall d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell, el Solsonès, la Noguera, l’Urgell i les Garrigues 

Presentació prova pilot atenció en entorns rurals
Un moment de la presentació del projecte pilot celebrada aquest matí a la Floresta // Foto: Federació ALLEM

La Federació ALLEM ha presentat avui el projecte Som Rurals, Som de Muntanya (SR-SdM) a les Garrigues, en concret a la Floresta, de la mà d’Associació TALMA que és una de les set entitats executants del projecte. Aquest acte ha estat el primer i, per tant, dona el tret de sortida a tot un seguit de presentacions del projecte als diferents territoris on es desenvoluparà. D’acord amb la filosofia del projecte, la presentació s’ha ubicat en un espai comunitari de la Floresta, un municipi rural de menys de 150 habitants que representa la realitat del 80% dels pobles de les Garrigues.

SR-SdM pretén treballar, des de la innovació, el procés de transformació dels suports socials per a persones amb situació de vulnerabilitat, per discapacitat, problemes de salut mental i altres causes d’exclusió social, que veuen agreujada la seva situació per l’aïllament de viure en territoris rurals o de muntanya.

Durant els últims anys, les entitats d’ALLEM han detectat un increment de les situacions d’aïllament i soledat en persones amb discapacitat de territoris rurals i de muntanya de la província de Lleida. Per aquest motiu, el projecte pretén evidenciar la desigualtat i discriminació que provoquen les mancances citades per les persones que les pateixen i desplegar un suport social de proximitat per un grup orientatiu d’entre 36 i 40 persones que es troben en aquesta situació.

Concretament, a TALMA i a les Garrigues, s’identifica que una de les necessitats més flagrants i urgents és millorar la xarxa de transports, oferir més hores del centre sanitari obert, més activitats d’oci i temps lliure i personal qualificat. A més a més, poder facilitar l’accés als centres de dia, als clubs socials i obrir punts de trobada a la comunitat són els principals reptes de futur al territori per tal que les persones puguin reunir-se i fer activitats d’oci i temps lliure.

SR-SdM es realitzarà basant-se en experiències desplegades en altres territoris similars espanyols, dels Pirineus i del Sud de França. També des de les experiències de desplegament de serveis d’atenció domiciliària i suports a la llar, així com de les figures d’assistent personal i assistent legal en aquests territoris. També utilitzant la metodologia d’Atenció Centrada en la Persona i el treball comunitari.

SR-SdM té previst una duració de tres anys (2023-2025) i compta amb el finançament de Fons Europeus Next Generation el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.

Cada entitat sòcia partícip del projecte al seu territori, durà a terme un servei experimental de suport amb un número estimat de persones en situació de vulnerabilitat, per discapacitat o problemàtica de salut mental, o amb altres situacions de vulnerabilitat, i que pateixen aïllament no desitjat o dificultats d’accés a serveis socials de suport adequats a la seva realitat. En total, el pilotatge treballarà amb 36/40 persones beneficiàries que viuen a la Vall d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell, el Solsonès, la Noguera, l’Urgell i les Garrigues. Cada entitat treballarà amb els serveis socials dels Consells Comarcals i de les Àrees Bàsiques de Salut de la comarca o les comarques que gestionen.

Durant el projecte, les entitats representen i treballen en els següents territoris i comarques: Adda (Vall d’Aran i Alta Ribagorça), Alba Jussà (Pallars Jussà i Pallars Sobirà), Associació Alba (Segarra i Noguera), Amisol (El Solsonès), Integra Pirineus (Alt Urgell), L’Olivera (Urgell) i Talma (Garrigues).

L’estudi i el projecte impliquen directament l’acció del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya en diferents àmbits, com: l’adequació dels serveis socials de suport a la realitat dels territoris rurals i de muntanya; la revisió i propostes de millora dels requisits legals i els procediments administratius d’accés als serveis socials de suport; revisió del sistema de valoració del grau de discapacitat / grau de dependència, incorporant elements de l’entorn rural o de muntanya que provoquen aïllament no desitjat i dificulten l’accés als serveis socials; revisió de la cartera de serveis socials de Catalunya, amb l’objectiu de transformar i apropar serveis socials públics als territoris rurals i de muntanya, que arribin a les persones vulnerables que hi viuen; i adequació de les tipologies de servei social de suport (apropant els serveis socials a les persones vulnerables) i del seu finançament públic (incloent-hi el transport), a la realitat geogràfica, econòmica i social dels territoris rurals i de muntanya.

SR-SdM connecta el tercer sector, administracions, universitats i empreses. És un espai en el que es comparteix coneixement, innovació i experiències d’altres territoris. I on les administracions, universitats i empreses s’uneixen amb l’objectiu comú de millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitats.

La Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida realitzarà un estudi per a poder posar en evidència la realitat i les dades actuals. Ho farà amb tres fases: Fase I. Model d’intervenció i metodologia de treball. Fase II. Diagnosi de les necessitats de les persones beneficiàries. Fase III. Propostes de millora dels serveis socials de suport.

Tota la informació resultant permetrà crear una base d’evidències i dades per traslladar a l’Administració quina és la realitat de les persones als territoris rurals objecte d’estudi i com es poden resoldre aquestes situacions de vulnerabilitat, amb l’objectiu de produir canvis en els serveis socials normatius actuals.

Per treballar aquesta informació dels pilotatges comarcals i l’acció comunitària es desenvoluparà un entorn digital amb la col·laboració d’una empresa de transformació digital.

SR-SdM també té prevista una prospecció de solucions tecnològiques per a millorar la vida de les persones, amb la col·laboració de Grup Saltó. Durant el mes de juliol es van produir algunes trobades i una presentació de les solucions adreçada a totes les entitats participants del projecte.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.