
Plena inclusió ha rellançat el projecte Soledad Cero, una iniciativa comunitària que aborda la solitud no desitjada de les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament i les seves famílies.
El projecte, iniciat el 2019, va començar amb la participació de tres federacions autonòmiques: Andalusia, Madrid i Castella-la Manxa. Ara, s’ha ampliat amb la incorporació de 11 noves entitats, sumant un total de 14 organitzacions de 10 comunitats autònomes. A Catalunya participen Dincat i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu.
Els dies 26 i 27 de febrer, representants d’aquestes entitats es van reunir a Madrid per coordinar el desenvolupament del projecte i compartir experiències. Durant la trobada, es va treballar en l’organització del pilotatge i la definició d’estratègies per combatre la solitud no desitjada.
Un enfocament comunitari i familiar
Des dels seus inicis, Soledad Cero ha estat liderat per entitats com ASANSULL, Futuro Singular Córdoba i Fundación Gil Gayarre, que han desenvolupat iniciatives per visibilitzar i reduir la soledat en persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies.
Amb aquesta nova etapa, Plena inclusió reforça el seu compromís amb un model d’intervenció basat en la comunitat, on professionals i familiars tenen un paper clau en la detecció i prevenció de la soledat no desitjada.
El projecte es duu a terme gràcies al finançament de la X Solidària, que prové de les persones que marquen la casella de fins socials en la declaració de la renda. També compta amb el suport del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 i la col·laboració de la Fundació ONCE.