Dimecres, 30 abril 2025
IniciDRETS i JUSTÍCIAPersones amb discapacitat gestionen cinc horts urbans ubicats als terrats d’edificis municipals...

Persones amb discapacitat gestionen cinc horts urbans ubicats als terrats d’edificis municipals de Barcelona

horts urbans terrats gestionats persones discapacitat barcelona
Diferents estudis avalen els beneficis d’aquesta activitat // Foto: Ajuntament de Barcelona

Una cinquantena de persones amb diferents discapacitats són els encarregats de cuidar cinc horts instal·lats en terrats d’edificis municipals de Barcelona dins d’un projecte coordinat per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMDP) que es va iniciar ara fa dos anys i mig.

El projecte, en el que s’han implicat fins a sis entitats socials afavorint el teixit associatiu dels barris, no només afavoreix la inclusió de les persones amb discapacitat, sinó que serveix perquè els excedents de les collites produïdes s’entreguin a menjadors socials i bancs d’aliments.

Els dos últims horts que s’han adjudicat, s’han ubicat als terrats dels edificis municipals que hi ha als números 7 i 15 del carrer Avinyó, al districte de Ciutat Vella, i els gestionaran el Centre Ocupacional Sínia i el Taller Ocupacional Sant Jordi. L’hort ubicat al terrat del número 15 serà el primer de tots cinc que gestionaran persones amb una discapacitat física i, per tant, el primer en ser completament accessible.

La primera d’aquestes iniciatives va iniciar-se l’abril del 2016 a la seu de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS), al número 344 del carrer València (Eixample), i des de llavors persones amb discapacitat intel·lectual del Centre Ocupacional Ariadna, del Centre Ocupacional Sant Camil i del Taller Ocupacional Sant Jordi tenen cura d’un espai ampli amb tres zones de cultiu diferenciades. Els altres dos horts estan instal·lats des del novembre de 2017 a la seu del districte de Sants-Montjuïc, al número 104 del carrer Creu Coberta, gestionats en aquest cas per persones amb discapacitat intel·lectual però també persones amb problemàtiques derivades de la salut mental provinents del Centre Ocupacional Asproseat i del Centre Ocupacional Joia.

Un recent estudi ha determinat que la participació en el projecte té beneficis destacables en la qualitat de vida i el desenvolupament personal de les persones amb discapacitat intel·lectual i/o problemàtiques derivades de la salut mental que hi participen, especialment durant els primers mesos.

Els horts que ja funcionen, en taules de cultiu elevades i amb un sistema de reg gota a gota, tenen una producció agrícola similar a la de cultius comercials i capacitat de produir entre 5 i 6 collites l’any, amb varietats de vegetals plantades durant tots els mesos. En concret, aquests horts han produït enciams, escaroles, espinacs, bledes, tomàquets, pèsols, carbassons, cogombres i pebrots, a bada de diferents plantes aromàtiques.

L’objectiu de l’Ajuntament de Barcelona passa actualment per duplicar els cinc terrats que ja funcionen i arribar als 10 en un futur proper (ja hi ha dos indrets més en projecte); augmentar el nombre de persones amb diversitat funcional que participen del programa i facilitar també que s’impliquin més en les tasques de gestió; diversificar i ordenar la producció agrícola dels horts; així com realitzar més recerca social i ambiental per avaluar l’impacte ecològic de la iniciativa.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.