Diumenge, 17 octubre 2021
HomeOpinióPer què la ciutat ha d’estar dissenyada per a les persones amb...

Per què la ciutat ha d’estar dissenyada per a les persones amb discapacitat?

grup persones amb discapacitat barcelona
Grup de persones amb discpacitat a la ciutat de Barcelona // Foto: Món Comunicació

Des del l’1 al 17 de juny tindran lloc unes eleccions importants en Barcelona, que els mitjans de comunicació, de moment, no esmenten. Seran les eleccions per a renovar democràticament el Consell Rector de l’Institut Municipal de les Persones amb Discapacitat (IMPD) de la ciutat de Barcelona.

Entre una població censada de més de 150.000 persones, es votaran a 10 representants, entre els 29 que es presenten a l’elecció. Aquestes persones juntament amb 10 regidors de l’ajuntament intervindran directament sobre les polítiques que es posen en marxa a la ciutat de Barcelona sobre el tema de la Discapacitat.

És important que hi hagi molta participació i totes les persones amb un grau de discapacitat a partir del 33% votin perquè els “representants” que triïn, defensin una ciutat, uns serveis i un benestar social en el qual elles i ells puguin participar en igualtat amb tota la ciutadania.

El Consell Rector és el que decideix en què es va utilitzar el pressupost de què es disposa, quin tipus de control i seguiment es va fer perquè es compleixin les mesures urbanístiques, socials i laborals aprovades i com millorar la qualitat de visa de persones amb discapacitat de tota mena. Hi haurà 5 representants del sector de discapacitat orgànica o física, 2 representants de persones amb trastorn mental, 1 amb discapacitat intel·lectual, 1 d’auditiva i un altre de visual.

I fins ara el que ha ocorregut és que els representants actuals en el Consell han fet el que han pogut, i han reaccionat gairebé sempre “després” dels fets. Demanaven i tornaven a demanar que es duguessin a terme les mesures aprovades en els últims anys, però això no ocorria. No hi havia control perquè els edificis públics i privats, parcs i jardins, voreres i cantonades fossin realment accessibles, i complissin les lleis d’accessibilitat universal. El transport (metres, autobusos, i taxis) no està adequat encara per a facilitar la mobilitat. Anar en cadira de rodes, per exemple, continua sent una odissea.

I encara que no sabem que passarà aquest estiu amb les platges de Barcelona (de moment ni els aparcaments, ni la sorra permeten l’accés a persones amb diversitat funcional), s’anuncien més “Illes de Vianants” amb unes llambordes especials. I mentre la nota oficial de l’ajuntament es vanagloria d’aquesta “Reforma Urbanística” hi haurà més carrers sense accés a cotxes especials habilitats baixar cadires de rodes. I per descomptat, no s’ha comprovat si el tipus de llambordes que es posaran en les calçades al mateix nivell que les voreres seran adequats per a faciliten mobilitat de persones amb dificultats físiques.

Són molts els problemes que hi ha sobre la taula i que volen solucionar les persones que es presenten a aquestes eleccions. Però a diferència de l’anterior legislatura estan convençuts que defensant un programa just, i amb la força de la unió aconseguiran millores reals. Per exemple, des de “Barcelona també és nostra”. La candidatura que lidera Carme Riu presidenta de Dones no Estàndars, es proposa un programa de 10 punts d’accions urgents. I exigeixen que l’ajuntament i les empreses associades desenvolupin una veritable política de suport a les persones amb discapacitat, en tots els camps.

Cal tenir en compte, sobretot, a les dones amb discapacitat que sofreixen quotidianament tot tipus de violències. I esperen que els mitjans de comunicació els sembli interessant informar sobre aquest tema. Les persones que es presenten com a representants ho tenen molt clar, una ciutat dissenyada tenint en compte a les persones amb discapacitat, amb un entorn més amable i inclusiu ens afavoreix a totes i a tots. Per això, demanen que es VOTI i que la ciutadania ajudi quan sigui necessari perquè les persones discapacitades també exerceixin el seu dret a vot. Cal acabar amb la inoperància de la política social, i amb la desídia d’una part del funcionari que fa els ulls grossos quan no es compleixen les mesures adequades.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES