
Els organismes europeus de Normalització CEN i CENELEC han aprovat i publicat la primera norma europea sobre accessibilitat de l’entorn construït: la Norma NE 17210. Cal destacar que aquesta norma va ser liderada per la Fundació ONCE i l’Associació Espanyola de Normalització, UNE.
La Norma NE 17210 suposa un gran avanç per aconseguir entorns inclusius. Aquesta norma estableix els requisits i les recomanacions bàsiques per crear un entorn construït accessible i segur.
El document contempla persones diverses i entén l’accessibilitat com una cosa rellevant per a tota la població. Encara que el focus estigui posat en les necessitats d’aquells col·lectius més vulnerables com les persones amb diversitat funcional, les persones de més edat i nens o aquelles amb alguna discapacitat temporal; l’accessibilitat afecta tots els ciutadans, i és un dret universal.
Requisits que preveu la Norma EN 17210
Aquests són alguns dels requisits que preveu la Norma EN 17210:
- Habitatges adaptables (per a tota la vida): tenir saló, cuina, dormitori i lavabo complert a la planta d’accés són algunes de les claus.
- Rampes i circulació horitzontal: s’han d’evitar els canvis de nivell en una planta. Quan no sigui possible, es poden fer servir rampes per salvar els desnivells.
- Portes amb manetes: les portes han de comptar amb manilles que es puguin agafar fàcilment i evitar que s’enganxi la roba. No s’han d’usar poms.
- Finestres: els seus mecanismes han d’estar a una alçada que permeti a una persona en cadira de rodes obrir-les i tancar-les fàcilment.
- Orientació o Wayfinding: els principals elements d’un edifici han de ser fàcilment identificables, mitjançant un sistema d’orientació anomenat wayfinding.
- Informació sonora: s’han d’instal·lar bucles d’inducció perquè les persones que fan servir audiòfons puguin escoltar correctament.
- Informació tàctil: en un hotel, els números de les habitacions o les portes dels lavabos han d’estar en lletres en relleu, així com Braille, per identificar-los fàcilment.
- Passos de vianants: els semàfors dels passos de vianants o passos de zebra controlats han d’emetre so que indiqui quan es pot creuar perquè no hi hagi risc per a les persones.
Un requisit funcional és aquell que respon a les activitats, funcions i necessitats humanes. No es contempla un criteri únic per a la seva resolució. Per tant, es brinda una oportunitat per incorporar solucions tècniques diferents, per a les diferents circumstàncies culturals, climàtiques, geogràfiques, etc. de cada regió europea.
Què ve després de la Norma EN 17120?
Després de l’aplicació de la Norma EN 17120 en l’entorn construït serà rellevant considerar aquests requisits en la remodelació o adaptació i manteniment dels entorns existents, sempre que l’aplicació d’aquests sigui viable i s’hagin valorat positivament.
Així doncs, s’obre un nou terreny d’exploració al voltant de l’accessibilitat en els entorns existents. La capacitat i compromís d’adaptar i fer accessibles aquests entorns serà la clau per aconseguir ciutats inclusives. I és aquí on se situa el repte europeu.
Font: Zicla