Dimarts, 20 febrer 2024
IniciDISCAPACITATObre a Madrid el primer Institut Mèdic espanyol especialitzat en discapacitat intel·lectual...

Obre a Madrid el primer Institut Mèdic espanyol especialitzat en discapacitat intel·lectual d’origen genètic

Amb unes instal·lacions de 600 m2 neix amb el repte a llarg termini de tenir 4.000 consultes a l’any

institut mèdic discapacitat intel·lectual origen genètic
El nou institut espera a mig termini tenir unes 4.000 consultes anuals // Foto: Institut Jérôme Lejeune

La Fundació Jérôme Lejeune ha obert a Madrid el primer Institut Mèdic especialitzat en la cura integral i amb base científica de persones amb discapacitat intel·lectual d’origen genètic. 

El nou institut compta amb més de 600 m2 i neix amb el repte a llarg termini de tenir 4.000 consultes a l’any. A més de l’atenció mèdica, el centre disposa d’un espai de formació i divulgació que s’ha projectat per al futur un biobanc. L’objectiu és que metges, personal sanitari, famílies, cuidadors i els mateixos pacients tinguin un espai formatiu en què professionals especialistes imparteixin coneixements sobre temes importants que els afecten.

L’Institut Mèdic a Madrid replica la feina de l’Institut de París, que va obrir les portes el 1997 i pel qual ja han passat 12.000 persones. És el primer centre europeu especialitzat en el tractament integral de pacients amb discapacitats intel·lectuals d’origen genètic, amb una filosofia única heretada del Dr. Lejeune, el metge genetista que va descobrir la causa genètica de la trisomia 21 (síndrome de Down).

El nou institut compta amb un equip liderat per la Dra. Pilar García, pediatre, com a directora mèdica, que està format per un pediatre, un metge de família i properament un geriatre. També els pacients es podran beneficiar de consultes d’especialitats com cardiologia, neurologia, traumatologia, endocrinologia, oftalmologia, ginecologia, radiologia, psiquiatria, odontologia, otorinolaringologia i medicina esportiva. De la mateixa manera l’Institut comptarà amb una terapeuta, un treballador social, un neuropsicòleg i una nutricionista per veure de manera integral al pacient.

“A la salut d’un pacient no només afecten temes mèdics sinó també el lloc de treball, d’estudis o d’oci impacten d’una manera molt clara a la vida i més en períodes clau com l’adolescència, així que preparem la consulta tenint en compte tots aquests àmbits perquè és l’única manera de cuidar-los” explica la Dra. Pilar García, directora mèdica de l’Institut Mèdic Fundació Jérôme Lejeune.

“Comptem amb un equip de professionals altament capacitats per poder cuidar totes les persones amb discapacitat intel·lectual d’origen genètic, com ells necessiten. Com que els nostres recursos són limitats, estem intentant dur a terme un programa de beques per accedir a les consultes i així ajudar a com més persones millor. La idea és que sigui accessible per a tothom”, afegeix per la seva banda Pablo Siegrist, director general de la Fundació a Espanya.

A Espanya s’estima que hi ha 35.000 persones amb trisomia 21 (síndrome de Down), encara que en els registres oficials únicament figuren 16.500, a les quals s’hi afegeixen altres discapacitats menys conegudes, de les quals hi ha registrades 250 tipologies, com Williams, X- Frágil, Phelan-McDermit, S. Kabuki o Smith Magenis. 

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content