Dimecres, 19 gener 2022
IniciDretsNova teràpia cel·lular per restaurar el sistema immune en l’esclerosi múltiple i...

Nova teràpia cel·lular per restaurar el sistema immune en l’esclerosi múltiple i la neuromielitis òptica

nova teràpia cel·lular esclerosi múltiple
L’estudi busca el control de l’EM per evitar l’augment de la discapacitat // Foto: Fundació “la Caixa”

Investigadors de l’Hospital ClínicIDIBAPS, amb la col·laboració de quatre centres espanyols més, han publicat un estudi a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) en el que demostren que la teràpia cel·lular basada en cèl·lules dendrítiques tolerogèniques és segura i no presenta efectes adversos en el tractament de pacients amb esclerosi múltiple (EM) i neuromielitis òptica (NMO).

L’assaig, impulsat per la Fundació Grup d’Afectats d’Esclerosi Múltiple (GAEM) i “la Caixa”, ha estat coordinat per Pablo Villoslada, cap del grup IDIBAPS Esclerosi Múltiple Patogènesi i Noves Teràpies i de la Universitat de Barcelona, i Daniel Benítez, facultatiu de la Secció de Immunoteràpia del Servei d’Immunologia de l’Hospital Clínic – IDIBAPS. És el primer assaig clínic que ha inclòs pacients de NMO, considerada per la seva incidència (5- 10 persones de cada 100.000), com una malaltia rara.

Els resultats de l’assaig clínic han demostrat també que aquesta teràpia cel·lular és capaç d’activar una part del sistema immune que és responsable d’acabar amb la inflamació, i d’aquesta manera seria possible aturar el dany que aquestes malalties causen al cervell. Atès que aquest primer estudi ha obtingut resultats positius a nivell de seguretat i eficàcia, es planteja prosseguir els assajos amb un nou estudi en fase 2 que determini l’eficàcia clínica en el control de l’EM per evitar l’augment de la discapacitat.

En l’assaig que publica la revista PNAS, i que es va posar en marxa a finals de 2015, hi van participar 12 pacients, 8 amb EM i 4 amb NMO. L’objectiu de l’estudi va ser verificar la seguretat del tractament i l’absència d’efectes adversos moderats o greus. “Els resultats d’aquest estudi de fase 1 demostren que el tractament és segur en les dosis provades, i hem comprovat el seu efecte en el sistema immune, el que permet continuar amb els assajos clínics”, explica Pablo Villoslada.

“Gràcies a aquesta anàlisi, hem pogut observar que les cèl·lules dendrítiques produïdes al laboratori tenen un perfil “tolerogènic” o antiinflamatori, és a dir, que estan orientades a inhibir la resposta inflamatòria, que és l’objectiu de la teràpia. En concret, hem observat que el tractament indueix la producció de glòbuls blancs reguladors (anomenats Tr1), que podrien restaurar la tolerància immune natural. Encara falta per determinar si els canvis observats en la resposta immunitària dels pacients tractats produeix una millora de l’evolució clínica”, explica Daniel Benítez

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content