Dimarts, 6 juny 2023
Dimarts, 6 juny 2023
IniciNou servei de denúncies sobre accessibilitat web i barreres en l’accés a...
Array

Nou servei de denúncies sobre accessibilitat web i barreres en l’accés a la informació de les persones amb discapacitat

Llançat per Nvda.es davant l’escàs nombre de denúncies i la manca d’un procediment normalitzat

problemes accessibilitat web
Encara moltes webs presenten barreres d’accessibilitat // Foto: Nerea Gastón

L’Associació Comunitat Hispanoparlant de NVDA, que gestiona el lloc web Nvda.es i amb la qual l’Associació Catalana per a la Integració de les Persones Cegues (ACIC) col·labora, ha anunciat el llançament oficial del seu nou del seu nou Servei de queixes d’Accessibilitat Web. La iniciativa recollirà, a través d’un formulari web a Nvda.es/queja, aquelles pàgines en les quals els usuaris detectin problemes d’accessibilitat per presentar una denúncia davant les autoritats que iniciï el procediment sancionador. El servei, segons indica l’Associació en un comunicat, neix a partir del “molt escàs” nombre de denúncies presentades, i davant les manques del procediment de denúncia del departament de Drets Socials, que ni tan sols està normalitzat per via electrònica.

L’ACIC va intentar promoure, fa 5 anys, la presentació de denúncies per manca d’accessibilitat web per part dels usuaris però la complexitat del procediment provocava i provoca que aquestes no es duguin a terme.

anunci guies d'arrel

El servei de l’associació NVDA permet la comunicació de barreres d’accessibilitat mitjançant l’enviament d’un formulari web perquè Nvda.es elabori i presenti la denúncia oficial mantenint l’anonimat de l’usuari.

Aireuropa i Movistar han estat les primeres empreses denunciades amb base en les queixes rebudes des de juliol, quan es va llançar el servei en fase de pilot. D’altra banda, Vueling va ser sancionada a partir de denúncies de membres de l’ACIC si bé no ha pagat cap de les multes.

Segons la base de dades del lloc web Disca.info, des de 2014 s’han imposat solament sis sancions per falta d’accessibilitat web, cinc de 30001€ i una de 90000€, una xifra que ambdues associacions consideren insuficients tenint en compte la quantitat de webs inaccessibles “que ens trobem diàriament”.

Des de les mateixes entitats consideren inadmissible l’absència d’un procediment electrònic normalitzat que faciliti la presentació de denúncies i la manca de campanyes de sensibilització per a ciutadans i entitats, potencials denunciants i denunciades, respectivament. A tot això s’uneix el recel dels usuaris a denunciar i el seu desconeixement de la burocràcia del procediment sancionador, juntament amb possibles manques en l’àmbit tecnològic pròpies de la bretxa digital.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content