
Només el 19% de les persones amb discapacitat per salut mental estan ocupades, un percentatge que s’eleva al 28,5% en el cas de les persones amb discapacitat general, segons es desprèn de l’informe ‘Radiografia del mercat laboral de les persones amb discapacitat’ realitzat per la Fundació Randstad, que treballa per aconseguir la igualtat d’oportunitats laborals de les persones amb discapacitat.
Així mateix, l’anàlisi mostra que en comparar amb el total del col·lectiu s’observa que la taxa d’activitat de les persones amb discapacitat per salut mental és del 27%, inferior al 35% del total de persones amb discapacitat.
Les conclusions d’aquest informe elaborat a partir de les últimes dades facilitades per l’IMSERSO i l’Institut Nacional d’Estadística (INE) de 2023 també reflecteixen que hi ha 315.200 persones amb discapacitat per salut mental i que, en nou anys, aquesta població ha experimentat un creixement d’un 18% (per sobre del creixement de la població amb discapacitat). D’aquestes, només 1 de cada 4 està activa per treballar, mentre que el 73% es troba inactiva, cosa que pot indicar més dificultats per accedir a l’ocupació.
Així mateix, l’estudi mostra que aquest col·lectiu presenta les taxes més baixes d’activitat (27,4%) i ocupació (19%) si es compara amb persones amb altres discapacitats. Això tenint en compte que el nombre de persones amb discapacitat per salut mental inactives ha augmentat un 21% entre el 2014 i el 2023, una dada molt més gran que el 9% registrada en el total de persones amb discapacitat general.
En aquest sentit, la directora d’innovació social, María Salsamendi, ha apuntat que “les xifres mostren que cal continuar treballant i unint esforços, per aconseguir que aquesta bretxa disminueixi cada cop més i garantir un accés igualitari a l’ocupació per a tothom. La taxa d’atur de les persones amb discapacitat és alta, i la xifra de persones amb discapacitat per salut mental en aquesta mateixa situació és encara més gran. Per això, des de Fundació Randstad treballem per ajudar les empreses a aconseguir l’objectiu d’incorporar talent divers, de persones amb discapacitat en igualtat de condicions”.
Creix la feina entre les persones amb discapacitat
En una anàlisi més àmplia, l’estudi mostra que Espanya té prop de 3,4 milions de persones amb un certificat de discapacitat reconegut i representen el 7,0% de la població. Això significa que la població amb discapacitat ha disminuït una mica més de 30 mil persones, la qual cosa suposa una variació del -0,9%.
De tot el col·lectiu, el tipus de discapacitat més representatiu és la neuromusculoesquelètica o del moviment (29%) seguida de sistema nerviós o funció mental (24%) i la sensorial, visual auditiva, sordceguesa o dolor (12%).
Pel que fa a la població en edat laboral amb discapacitat, aquesta va assolir els 1,95 milions de persones, la xifra més alta en nou anys, representant un 6,3% del total de la població entre 16 i 64 anys. Aquest grup ha experimentat un creixement del 12%, amb gairebé 200.000 persones més, reflectint una integració progressiva a l’àmbit laboral.
L’informe assenyala que aquesta població activa amb discapacitat ha assolit un total de 690.600 persones, cosa que representa un creixement del 2,6% respecte a l’any anterior. A més, la taxa d’activitat se situa en el 35,5%, la més alta des del 2014.
D’altra banda, l’ocupació també ha mostrat un avenç, creixent un 3,2%, fet que significa que 554,5 mil persones amb discapacitat han tingut una feina el 2023. Això eleva la taxa d’ocupació fins al 28,5%, un lleuger augment respecte a l’any anterior.
Pel que fa a la desocupació de les persones amb discapacitat, s’ha reduït en 11.700 persones, situant-se en 136.100 aturats, fet que ha permès una disminució de la taxa d’atur al 19,7%, un descens notable respecte al 21,6% de l’any anterior.
Finalment, es desprèn de l’informe que les comunitats autònomes amb taxes d’activitat més grans són Ceuta i Melilla (50,70%), el País Basc (45,70%) i Cantàbria (44,50%), mentre que les més baixes es registren a les Canàries (28,8%), Andalusia (29,2%) i Galícia (31,3%).