Dilluns, 19 abril 2021
spot_img
IniciSalut MentalNel González Zapico: “La salut mental de la població ha caigut en...

Nel González Zapico: “La salut mental de la població ha caigut en picat durant la pandèmia i a sota no hi xarxa”

El president de la Confederació Salut Mental Espanya alerta de la precarització i la manca de recursos

salut mental pandemia
La pandèmia ha provocat un augment de l’angoixa i ansietat // Foto: Salut Mental Espanya

Amb motiu del primer aniversari de l’inici de les restriccions provocades per la pandèmia de la Covid-19, la Confederació Salut Mental Espanya ha llançat la campanya ‘Salut Mental i Covid-19’. Un any de pandèmia’ per visibilitzar com ha afectat la pandèmia a la salut mental de les persones, i alhora, reivindicar i proposar mesures que ajudin a millorar-la.

Banner Aflorem 300x600_3

La campanya inclou, a més d’una sèrie d’infografies per difondre en xarxes socials, un document, que recopila resultats de diverses investigacions sobre salut mental en pandèmia, les diferents accions dutes a terme per l’entitat per ajudar i donar suport a la població i alguns sectors professionals en la gestió emocional, i els seus principals demandes, dirigides a les administracions públiques. Així mateix, la Confederació ha elaborat un manifest en el qual recull les seves principals reivindicacions i propostes.

Segons les dades publicades recentment pel Centre Superior Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS): el percentatge de persones de classe baixa que s’han sentit decaigudes, deprimides o sense esperança durant la pandèmia, gairebé duplica el d’aquelles que s’identifiquen amb la classe alta (32,7% enfront de 17,1%). Destaca igualment la prescripció de consum de psicofàrmacs, d’un 3,6% en la classe alta, enfront d’un 9,8% de la classe baixa.

Grups de població més afectats

Joves, dones i persones amb discapacitat, i en especial amb discapacitat psicosocial, són alguns dels grups de població que han vist més afectada la seva salut mental durant aquest any.

ARC Soluciones publi

Les persones de 18 a 34 anys són les que han freqüentat més els serveis de salut mental, han tingut més atacs d’ansietat, més símptomes de tristesa i han estat les persones que més han modificat la seva vida habitual a causa d’aquesta situació. En aquesta línia, el CIS també assenyala que més del doble de les persones que han acudit als serveis de salut mental són dones.

Les dades també reflecteixen que les desigualtats i discriminacions en l’àmbit professional, la càrrega de responsabilitats familiars i de cura o la violència de gènere, han estat alguns dels principals factors que ha provocat o agreujat els problemes de salut mental en la població femenina.

De fet, un estudi realitzat en diversos centres hospitalaris indica que, en els mesos de la pandèmia, la prevalença de l’ansietat en les dones ha estat de l’33% i la de la depressió, de l’28%, i destaca que un dels principals factors de risc de patir ansietat i depressió és ser dona.

Pel que fa a les persones amb discapacitat, un estudi de Fundació ONCE, va revelar que un 50% de les persones amb discapacitat assenyala que el seu estat d’ànim ha emporado des que va començar l’estat d’alarma. Un 34% de les persones amb discapacitat ha consumit ansiolítics i / o antidepressius durant el confinament. En el cas de les persones amb discapacitat psicosocial, la xifra s’eleva a el 62,4%.

La salut mental a Europa

La situació de la salut mental descrita per a Espanya no millora massa més enllà de les nostres fronteres. A Europa, segons l’OMS, els problemes de salut han augmentat durant la pandèmia, observant-se un clar augment en els nivells d’ansietat i estrès, amb diverses enquestes que mostren que al voltant d’un terç de les persones adultes adults reporta nivells d’angoixa. Entre la població més jove, aquesta xifra arriba a 1 de cada 2 persones.

Per aquest motiu, el president de la Confederació Salut Mental Espanya, Nel González Zapico assenyala que “és imprescindible que Europa s’impliqui i faci recomanacions oportunes als estats membres perquè prioritzi la inversió en l’atenció a la salut mental”. 

En aquest sentit, el moviment de la salut mental a Espanya, ja va recordar l’any passat amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, les grans carències de la salut mental a Espanya, demanant una major inversió.

Nel González Zapico apressa també a les administracions nacionals al fet que “emprenguin polítiques i mesures que impliquin una major inversió en recursos materials, tecnològics i professionals perquè assegurar l’accés a una atenció en salut mental universal i pública. Si la pandèmia ha demostrat alguna cosa, és que la salut mental és cosa de tots i totes i que pot afectar a qualsevol, per la qual cosa asseverem que és més urgent que mai prestar l’atenció que mereix, si volem aconseguir realment una reconstrucció social i econòmica “.

OFERTA 5è ANIVERSARI !!!

SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER DIÀRIA PER NOMÉS 7,99€ L'ANY

Necessitem la teva col·laboració per seguir fent un periodisme de qualitat que respecti i doni visibilitat a les persones amb diversitat funcional

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES