Diumenge, 4 desembre 2022
Diumenge, 4 desembre 2022
IniciDiscapacitatNeix ODISLLEIDA, l’Observatori sobre les persones amb discapacitat a les comarques de...

Neix ODISLLEIDA, l’Observatori sobre les persones amb discapacitat a les comarques de Ponent, Alt Pirineu i Aran

La Federació ALLEM ha presentat avui la web a la Diputació de Lleida de la mà de l’agència Xtgratègics

Presentació ODISLLEIDA federacio allem
Un moment de la presentació, que ha tingut lloc a la Diputació de Lleida // Foto: Federació ALLEM

La Federació ALLEM, agrupació de 17 entitats socials dedicades a l’atenció de persones amb discapacitat intel·lectual a Lleida, ha presentat avui ODISLLEIDA, la seva nova web de l’Observatori sobre la discapacitat a Lleida. Es tracta d’un projecte obert a les persones amb discapacitat, les seves famílies i els professionals de les entitats que pretén ser un altaveu per donar a conèixer la realitat del col·lectiu a les comarques de Ponent, Alt Pirineu i Aran.

anunci guies d'arrel

L’observatori, desenvolupat per Xtrategics, agència lleidatana especialista en estratègia, marketing online i transformació digital per a les empreses, s’ha pogut fer realitat gràcies al projecte “Compromís Digital” 2017, una iniciativa solidària, que consisteix en ajudar a les entitats o projectes socials a incrementar la seva presència digital a Internet.

La presentació s’ha fet a la Diputació de Lleida, i ha comptat amb la participació de Jordi Latorre, Vicepresident Primer i Diputat de Cooperació Municipal de la Diputació de Lleida; Tània Carrobé, Responsable de Marketing i Projectes Digitals d’Xtrategics, i Assumpta Fortuny, Coordinadora de la Federació ALLEM, que ha presentat el projecte ODISLLEIDA. Helena Martínez, diputada d’Igualtat i Cooperació de la Diputació de Lleida i Joan Ramon Saura i Aranda, President de la Federació ALLEM han dut a terme la cloenda i tancament de l’acte.

Banner 300x250px EnBucle3

L’Observatori recull i compara les xifres d’una dècada (2010-2020), extretes de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), relatives a persones amb discapacitat, tipologies, edats, places en els diferents serveis per comarques, etc.

Els continguts aportats han estat elaborats per un equip de 34 professionals de treball social que formen part de la Federació, amb els i les gerents de les 17 entitats federades. ALLEM s’encarregarà de gestionar l’actualització de les dades extretes de l’IDESCAT i les dades relatives a la discapacitat intel·lectual anualment.

Places noves en serveis d’atenció diürna i habitatge

La web presenta les dades, a data 31 de desembre de 2020, en relació amb els serveis socials de suport per a les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament (DID) que presten les entitats d’ALLEM. Aquestes mostren l’evolució en el número de demandes de serveis d’atenció diürna i servei d’habitatge sol·licitats, i evidencien que el 2021 és necessari crear places noves.

Les sol·licituds de serveis identificades representen un increment percentual del 14,2 % de les persones demandants dels serveis d’atenció diürna (Servei de Teràpia Ocupacional (STO) i Servei d’Orientació i Inserció Laboral (SOI)). Un increment del 3,9 % de les persones demandants del servei de residència, un 14,8% de les persones demandants del servei de llar residència i un 32,5 % de les persones demandants del Servei d’Acompanyament i Suport a la Vida Independent (PSALL-SASVI), respecte al total de persones que comptaven amb aquests serveis l’any 2020.

Vulneració dels drets de les persones

La realitat és que algunes persones amb discapacitat intel·lectual es troben amb situacions greus de vulneració dels seus drets fonamentals, a causa de la impossibilitat d’accedir a serveis socials de suport adequats a les seves necessitats.

ALLEM denuncia aquestes situacions com a línies vermelles, que consideren que cal solucionar amb urgència. En són alguns exemples:

  • Els i les joves amb problemes de salut mental que acaben l’etapa educativa, no tenen accés a una plaça de serveis socials de suport d’atenció diürna i/o inserció laboral, en les mateixes condicions que les i els joves amb discapacitat intel·lectual.
  • Les persones joves usuàries de serveis socials d’atenció diürna / inserció laboral, no poden treballar temporalment o amb jornada parcial, i tampoc poden cursar estudis amb titulació oficial, perquè legalment no son compatibles amb aquests serveis socials de suport, si treballen o estudien perden la plaça del servei social d’atenció diürna.
  • Les persones amb discapacitat que volen i poden viure de manera autònoma a la comunitat, no tenen accés a l’habitatge ni poden accedir als Serveis d’Acompanyament i Suport a la Vida Independent (SASVI) que necessiten, per manca d’habitatge social i per manca de finançament públic suficients per als serveis socials de suport per a la vida autònoma.
  • Les demandes de serveis d’habitatge no es poden atendre quan es produeixen, les persones que necessiten una plaça de residència o llar residència han d’esperar que es produeixi una baixa per defunció o canvi de servei.
  • Les persones amb discapacitat envellides, o amb situació de deteriorament, no poden accedir a serveis d’atenció diürna adequats a les seves necessitats o a una plaça de residència amb els suports sociosanitaris necessaris.

D’altra banda, l’equip de la Federació ALLEM té per objectiu que l’observatori s’enriqueixi amb testimonis directes. Per això, la web compta també amb un apartat de ‘Testimonis’, on hi ha vídeos que representen alguns dels casos més destacats.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content