Diumenge, 5 desembre 2021
IniciDiscapacitatLa FCSD alerta d’una regressió de drets de les persones amb discapacitat...

La FCSD alerta d’una regressió de drets de les persones amb discapacitat intel·lectual

regressió drets persones discapacitat intel·lectual
Les persones amb discapacitat intel·lectual han de mantenir els seus drets // Foto: FCSD

La Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) alerta del perill de la regressió de l’exercici dels drets de les persones en situació de discapacitat intel·lectual com a conseqüència de la crisi provocada per la gestió de la Covid-19. “La preservació dels drets de les persones en situació de discapacitat intel·lectual ens preocupa especialment. D’entrada, l’exercici dels seus drets de per si és molt fràgil; per això hem de vetllar perquè en l’escenari post Covid-19 es garanteixin (espais de reivindicació i presa de consciencia, feina, vida independent, participació en la comunitat, oci…)”, afirma Katy Trias, directora general de la FCSD.

En aquest sentit i per evitar aquesta regressió, l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta de la FCSD reivindica el compliment de la Convenció Internacional de Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, i de la Declaració Conjunta sobre Salud mental, Discapacitat i Covid19.

fiare banca etica crowdfunding

Als membres de l’Assemblea els preocupa especialment l’accés a la informació, el dret a reunir-se, la dificultat per fer sentir la seva veu i les seves reivindicacions, la participació política i el no poder seguir fent conferències presencials a escoles, universitats i per a la societat en general. Així mateix, reclamen que la resposta a l’escenari post-Covid19 sigui plenament inclusiva i es compti amb la seva participació.

Un dels drets fonamentals és l’escola inclusiva. En aquest àmbit la desigualtat prèvia s’ha accentuat per la dificultat d’accedir als continguts digitals i per la manca de sistemes de lectura fàcil o altres mesures d’accessibilitat cognitiva existents.

A part de l’accés cognitiu, també hi ha problemes d’accés físic a les tecnologies. La FCSD ha detectat un 20% de bretxa digital entre les seves persones adultes que pot dificultar la connexió social amb l’entorn, l’educació o fer teletreball.

D’altra banda el tema laboral ha estat un dels àmbits més afectats per la pandèmia. Només el 16% de les persones usuàries del servei d’Inclusió Laboral de la FCSD estan treballant en aquest moment. A un 42,4% se’ls hi ha aplicat un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) i a un 29,5%, se’ls ha concedit un permís retribuït. En aquest sentit, la FCSD demana preservar els llocs de feina i garantir-ne la incorporació al mercat laboral: “Hem de defensar al màxim el dret a treballar de les persones en situació de discapacitat intel·lectual en un entorn inclusiu. No podem acceptar que sempre paguin els plats trencats els més vulnerabilitzats. Ens ha costat molt arribar on estem. No podem llençar per la borda tot aquest treball”, assegura Katy Trias.

Un altre dels aspectes que l’estat d’alarma derivat de la Covid-19 ha fet trontollar són els projectes de vida independent de les persones en situació de discapacitat intel·lectual. D’acord amb això, un 8% de les persones usuàries del Servei de Vida Independent de la FCSD s’ha instal·lat a casa dels pares o d’un familiar per viure el confinament.

L’escenari d’incertesa provocat per la pandèmia genera neguit a les famílies i en alguns casos pot derivar en una regressió de l’exercici al dret a la vida independent. Davant d’això, la FCSD reclama mesures per poder garantir el suport a la llar de forma efectiva i alerta de la “situació de terror” que està suposant la pandèmia per a totes aquelles persones que ja vivien en situació de segregació i de confinament previ.

Finalment, des de la FCSD apel·len a preservar el dret a participar en la comunitat en activitats d’oci, culturals i d’esport, un dels drets que més pot costar que torni al seu exercici amb normalitat, però que és imprescindible per un bon estat de salut mental de les persones.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES