Aprenem Autisme va celebrar ahir l’acte inaugural de la 12ena edició de Connecta’t a l’Autisme a la Casa Batlló de Barcelona, que va comptar entre d’altres personalitats amb la participació de Gemma Tarafa, regidora d’Envelliment, Salut, i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Neus Payerol, presidenta de la Federació Catalana de l’Autisme, Ana Acostas, representant de Casa Batlló i Montse Heredia, presidenta de d’Aprenem Autisme.
L’acte, presentat i conduït pel periodista i director de TEBVist, Josep Maria Soro, va significar el tret de sortida a Connectat a l’Autisme, la iniciativa de sensibilització que Aprenem Autisme va engegar ara fa 12 anys en el marc del dia 2 d’abril, Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme.
L’acte s’ha centrat en reivindicar un canvi de mirada cap a la neurodivergència des de l’àmbit social, i no abordar-ho només des de la vessant clínica. En aquest sentit es va posar en valor la necessitat de transformació social, que inevitablemente implica la complicitat d’una administració pública que treballi per garantir un entorn inclusiu i una vida digna a les persones amb autisme.
Neus Payerol, ex sòcia fundadora i ex presidenta d’Aprenem, va reconèixer la feina feta per l’entitat al ser una de les primeres en implicar-se en l’acompanyament i defensa dels drets de les persones autistes, però va lamentar que “el col·lectiu autista i les seves famílies connectatalblau.org continuen sent invisible per la comunitat” i que, per tant “encara tenim un llarg camí per a recórrer”.
Mentre que Gemma Tarafa va posar en valor els avenços que s’han fet des de l’Ajuntament de Barcelona, però també va reconèixer que “les administracions hem de prendre més consciència” i va animar a “treballar plegades per anar aconseguint més prestacions per a les persones amb autisme de la nostra ciutat”.
Per la seva banda, Montse Heredia tenia clar que “és l’entorn qui vulnera els drets de les persones autistes a través de barreres, mites i estereotips” i a través de Connecta’t a l’Autisme, i la tasca del dia a dia d’Aprenem, “reivindiquem quina és la nostra realitat, les nostres necessitats i quins són els recursos que necessitem per a millorar la nostra qualitat de vida” perquè “per poder avançar és necessari entendre què està passant des d’una perspectiva social i neurodiversa”.
Seguidament, Fabrizio Ancafora, periodista, escriptor i activista autista, va donar una conferència exposant la necessitat de revisar la unidireccionalitat discursiva social: “la narració d’un grup social sempre ha de ser col·lectiva, ha d’incloure diferents punts de vista. No es pot ignorar el punt de vista de les persones autistes” va dir, i alhora va apuntar que “l’exclusió de les persones que considerem diferents sempre ha existit, però desde la creació de la normalitat l’hem institucionalitzat”.
Joan López, Iris Fernández i Inma Caballero, persones vinculades amb l’autisme a nivell personal i amb expertesa en neurodiversitat i inclusió, van continuar l’acte reflexionant en taula rodona sobre la necessitat d’eliminar el capacitisme en l’entorn, que impacta des de l’escolarització pública fins a la possibilitat de gaudir d’activitats d’oci en comunitat.
Durant l’acte també es va presentar en exclusiva el vídeo anual de la campanya #AprenemCadaDia. Aquest any, la protagonista és la periodista i presentadora de TVE, Mercedes Milà, la qual entrevista i aprèn sobre el dia a dia de la també periodista i activista autista, Montse Bizarro, i de la mare amb un fill amb autisme, Patrícia Giménez.
Aquesta última també ha participat, juntament amb Iris Fernández, en la lectura del manifest elaborat per la Federació Catalana de l’Autisme al qual se suma Aprenem Autisme, que es farà públic oficialment el dia 2 d’abril, el Dia Internacional de Conscienciació sobre l’Autisme.
Secció patrocinada per
El dia 2 d’abril la nova Associació d’Autistes Catalunya, formada per primeres persones, totes autistes, convida a tothom, famliars i d’altres autistes per escoltar el manifest enfocat a sensibilitzar la societat i promoure la inclusió del col.lectiu, oblidat per les institucions, invisible i estigmatitzat. A les 17h davant la Catedral de Barcelona.
Els plans nacionals no s’han dut a terme. Els percentatges de feina reservada en oposicions no existeixen i tampoc hi ha adaptacions en cas d’entrevistes. No hi ha tampoc oferta de vivendes amb supervisió, ni tampoc a nivell residencial per la vellesa.
Els nens després son adults, l’autisme és una condició i una forma de veure les coses diferent i segons la casuística de la persona caldran més o menys ajudes a les persones o les families que s’hagin de fer càrrec (en aquest cas, respir i serveis psicomotrius, psicològics, etc)