
La consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, ha participat aquest dimarts i dimecres a Roma en un seminari organitzat pel Ministeri de Treball i Polítiques Socials d’Itàlia i el Banc Mundial, amb el suport de la Comissió Europea. En aquesta trobada, s’ha reflexionat sobre com millorar l’eficàcia dels programes d’ingressos mínims mitjançant avaluacions rigoroses i la presa de decisions basada en l’evidència.
Durant la seva intervenció, Martínez Bravo ha subratllat que “les prestacions socials no són una despesa, sinó una inversió social”. La consellera ha presentat la governança dels programes d’ingressos mínims implementats a Catalunya, destacant la transformació digital que està duent a terme el seu Departament per optimitzar el sistema. Segons ha explicat, “volem avançar cap a un sistema integrat de prestacions que dignifiqui i millori les condicions de vida de les persones en situació de vulnerabilitat”.
En la seva intervenció, Martínez Bravo ha detallat les principals línies de la reforma de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) i les accions per integrar-la amb l’Ingrés Mínim Vital (IMV). Aquesta integració, segons la consellera, té com a objectiu construir “un sistema més robust que faciliti la vida als ciutadans”. També ha valorat el traspàs de l’IMV com una oportunitat per enfortir el sistema de rendes a Catalunya: “La integració de la RGC i l’IMV estableix les bases d’un nou sistema de garantia d’ingressos al país”.
El seminari, celebrat durant dos dies a la seu del Ministeri de Treball i Polítiques Socials a Roma, ha estat un espai per intercanviar experiències sobre els itineraris d’inclusió sociolaboral per a les persones beneficiàries de programes d’ingressos mínims. Martínez Bravo ha ressaltat que és essencial reforçar aquests itineraris “per convertir les prestacions en una plataforma efectiva per a la millora social i laboral”. A més, ha emfatitzat la importància de l’intercanvi de bones pràctiques amb altres governs europeus i d’arreu del món: “Hem d’assegurar que les polítiques públiques siguin prestigioses, rigoroses i basades en dades”.
La jornada ha inclòs presentacions sobre processos d’avaluació d’impacte de programes similars a països com Moldàvia, Grècia, Xile o Romania, a més d’Itàlia. Segons la consellera, aquests espais són essencials per aprendre i compartir innovacions en polítiques socials.
Durant la seva estada a Roma, Martínez Bravo ha estat acompanyada pel delegat del Govern de la Generalitat a Itàlia, Luca Bellizi. En aquest marc, s’ha reunit amb Barbara Funari, regidora de Polítiques Socials i Salut de l’Ajuntament de Roma, i ha visitat la sala operativa social d’aquesta institució. També ha conegut l’activitat de l’Institut d’Estudis Econòmics i Financers Einaudi, que treballa en l’anàlisi de polítiques públiques.