Diumenge, 28 novembre 2021
IniciDiscapacitatMónica Cerdan: “ la Càtedra HTSI dona solucions al sector turístic per...

Mónica Cerdan: “ la Càtedra HTSI dona solucions al sector turístic per millorar el turisme responsable i inclusiu”

Foto Monica Cerdan
Mónica Cerdan // Foto: Càtedra HTSI

Mónica Cerdan és directora de la Càtedra de Turisme Responsable i Hospitalitat de la Facultat de Turisme y Direcció Hotelera Sant Ignasi (HTSI) de la Universitat Ramon Llull

Ens agradaria que ens expliqués com, quan i per què es crea la Càtedra de Turisme Responsable i Hospitalitat dins de la Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi (HTSI) de la Universitat Ramón Llull?

La Càtedra es crea per donar solucions al sector turístic per millorar el turisme responsable i inclusiu, l’hospitalitat de les empreses i la gestió de destinacions turístiques mitjançant la investigació, la consultoria i la generació de debat amb el sector.

diari-discapacitat-300x250e

Quins són els principals objectius que persegueix aquesta iniciativa des del punt de vista de les persones amb diversitat funcional?

La Càtedra pretén realitzar projectes de recerca en la cadena de valor turística i cultural per millorar l’accessibilitat d’un col·lectiu poc atès fins ara que és el de la discapacitat intel·lectual. Alhora, la creació de productes i serveis adaptats al col·lectiu de discapacitats, que són el 15% de la població mundial, suposa una oportunitat de negoci per a la indústria turística.

Vostès han participat en una taula rodona dins de la 8ª Setmana de la Responsabilitat Social de Catalunya per presentar el seu projecte “Alas para el Autismo”. Ens podria explicar en què consisteix aquest projecte?

Aquest projecte neix de la necessitat d’aportar solucions d’ inclusió en el transport aeri per a les persones amb autisme. Ens vam fixar en les bones pràctiques als Estats Units i vam realitzar el primer Open Day amb Vueling i Aena a l’aeroport de Barcelona l’any passat en què van participar 25 famílies per facilitar l’accés fins arribar a l’avió amb molt bons resultats.

També vam col.laborar i ho seguim fent amb el Gran Teatre del Liceu de Barcelona . Amb la finalitat de facilitar l’accés a l’oci de les famílies amb nens amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), el Liceu va obrir les seves portes per primera vegada a aquest col·lectiu l’any passat, sent també la primera vegada que permetia l’accés a un assaig d’una òpera infantil. El resultat va ser molt satisfactori.

Una altra iniciativa que la Càtedra realitzarà aquest més de novembre és l’organització d’una ruta cultural inclusiva per Pedralbes a Barcelona. En què consisteixen aquestes rutes?

Són rutes dissenyades a iniciativa del Districte de les Corts de l’Ajuntament de Barcelona específicament perquè qualsevol persona, independentment de la seva condició, pugui gaudir de la ruta turística. Adaptem materials i triem els punts amb major atractiu sensorial. Hi han participat un total de 30 persones amb discapacitat visual i intel·lectual a més de persones sense discapacitat. El proper 26 de novembre es farà novament una sortida per la ruta turística de Pedralbes per a tothom. Cal inscriure’s abans a: inscripcions.rutesaccessibles@htsi.url.edu.

Aquests dos projectes són molt dispars. A quin tipus de col·lectius amb discapacitat van adreçades les seves iniciatives?

Són projectes dirigits a millorar la qualitat de vida de qualsevol tipus de discapacitat, fins i tot per a gent gran.

Però la última finalitat és ensenyar als seus alumnes. Perceben sensibilitat dels estudiants que estudien en la seva facultat respecte als temes relacionats amb el turisme inclusiu?

Molt. Els estudiants són els nostres primers aliats a acompanyar les famílies com a voluntaris. Hi han participat més de 30 estudiants en els Open Days. Tota aquesta formació ajudarà a que siguin professionals competents en diversitat en un futur.

El turisme accessible i inclusiu està en constant augment però encara queda molt camí per recórrer perquè sigui universal per a tothom?. Quines mesures creu que s’haurien de prendre en el futur per assolir-ho?

Continuar treballant amb institucions publiques com ajuntaments, diputacions etc i més concretament, el Districte de les Corts o la Diputació de Barcelona que lideren i financen intensament aquests projectes de millora. També les empreses i el sector privat como l’hoteler tenen molt a dir.

Per acabar i en consonància amb la pregunta anterior. ¿Quines iniciatives inclusives tenen pensades per un futur pròxim en aquest sentit?

Començarem a treballar en l’àmbit del transport amb Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i esperem seguir treballant amb altres empreses i organismes impulsors de projectes d’accessibilitat.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES