
Durant el curs 2023-2024, es va registrar una xifra significativa d’alumnes que van necessitar suport educatiu, arribant a un total d’1.131.816 estudiants. Aquesta dada representa el 14% del conjunt de l’alumnat i suposa un augment del 17% en comparació amb el curs anterior. Dins d’aquest col·lectiu, 292.897 estudiants presentaven necessitats educatives especials associades a discapacitat o trastorns greus, fet que equival al 25,9% del total d’alumnes amb suport i al 3,6% del total d’estudiants matriculats en ensenyaments no universitaris.
És destacable que la major part d’aquests alumnes amb discapacitat, concretament el 85,2%, estan integrats en centres educatius ordinaris, mentre que la resta, un 14,8%, rep la seva formació en centres d’educació especialitzada. D’altra banda, un total de 838.919 estudiants van rebre suport educatiu per necessitats que no es consideren especials. D’aquests, un 40,7% presentaven problemàtiques derivades de situacions de vulnerabilitat socioeducativa i un 27,7% tenien trastorns d’aprenentatge.
El Ministeri d’Educació va posar èmfasi en la distribució per sexe d’aquests estudiants, assenyalant que els homes representen la majoria de l’alumnat amb necessitat específica de suport educatiu, amb un 60,5%. Aquest percentatge s’incrementa fins al 70,1% en el cas de l’alumnat amb necessitats educatives especials, tot i que es redueix lleugerament fins al 57,1% en les altres necessitats específiques.
En aquest context, el Ministeri d’Educació va recordar la convocatòria anual d’ajuts destinada als estudiants que requereixen suport educatiu a causa de discapacitat (amb una rebaixa del 25% des d’aquest curs), trastorn greu de conducta, trastorn greu de la comunicació o el llenguatge, Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) o altes capacitats. Durant aquest curs, s’ha realitzat una inversió de 265 milions d’euros, que ha permès que al voltant de 220.000 alumnes obtinguin aquestes ajudes. Aquests fons estan destinats a cobrir diverses necessitats, com ara la matriculació, el material escolar, el transport, el menjador, la residència, la reeducació pedagògica o del llenguatge, així com programes específics per a alumnes amb altes capacitats.