Dissabte, 5 octubre 2024
IniciDIA DE LES PERSONES AMB DISCAPACITATMés d’un miler de persones amb discapacitat intel·lectual es concentren a Plaça...

Més d’un miler de persones amb discapacitat intel·lectual es concentren a Plaça Sant Jaume per exigir la fi de les llistes d’espera

L’acte s’ha celebrat en el marc de la campanya #STOPLlistesEspera impulsada per la federació Dincat

denuncia llistes d'espera
La concentració s’ha produït a la cèntrica Plaça Sant Jaume // Foto: Dincat

Més d’un miler de persones amb discapacitat intel·lectual s’han congregat aquest matí a la Plaça Sant Jaume de Barcelona per denunciar les llistes d’espera a les quals han de fer front les persones amb discapacitat intel·lectual a l’hora d’accedir a un habitatge digne amb els suports necessaris i als serveis d’atenció diürna,  així com reivindicar el seu dret a tenir i dur a terme un projecte de vida independent. L’acte s’ha celebrat en el marc de la campanya impulsada per Dincat, #STOPLlistesEspera.

Actualment, i segons dades pròpies de la Generalitat, prop de 3.500 persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya resten a l’espera d’una plaça per a poder viure amb els suports necessaris, ja sigui en una residència, una llar-residència, o per comptar amb assistència a la pròpia llar. Una llarga llista d’espera que, en alguns casos, arriba a demores de més de 15 anys.

Banner-EnBucle-24
campanya stop llistes d'espera
Manifestants amb cartells de la campanya #STOPLlistesEspera // Foto: Dincat

Quatre persones amb discapacitat intel·lectual -Sergi Moncunill, Raquel Arriaza, Dolors Torrents i Marc Farré- han estat els encarregats de llegir el manifest durant la concentració, exigint que s’escoltin les següents reclamacions:

  • Que el Govern es comprometi de forma clara i vinculant a posar fi a les llargues llistes d’espera per accedir a un habitatge digne amb els suports necessaris o a un servei d’atenció diürna pel nostre col·lectiu.  
  • Aprovar un nou Pacte Nacional per a l’Habitatge que tingui en compte les necessitats específiques de les persones amb discapacitat intel·lectual. 
  • La concertació urgent de les corresponents places públiques que actualment són buides, mentre les persones s’acumulen a la llista d’espera. No més places sense persones i persones sense places. 
  • Posar en marxa un pla  d’inversions per tal de concertar noves places i nous serveis d’habitatge, ja sigui en una residència, una llar-residència, o de suport a la pròpia llar, i activar un pla per facilitar l’accés al dret a l’habitatge de les persones amb discapacitat intel·lectual.   
  • Posar a l’abast de les entitats i associacions de familiars que estan disposades a contribuir a crear nous recursos i places, la informació i facilitats necessàries per poder-los dur a terme. 
  • Modificar la normativa i criteris d’accés a l’habitatge tenint en compte les característiques del col·lectiu, així com el vincle amb l’entorn habitual de les persones i famílies. 
  • Definir i donar a conèixer amb transparència el pla d’acció entorn la saturació dels serveis d’habitatge amb suport,  i establir un procediment clar perquè les persones i familiars comptin amb una previsió de la data i ubicació de la plaça assignable. 
  • Creació d’un canal de comunicació directa i eficient entre l’administració i les famílies, amb l’objectiu que aquestes estiguin acompanyades en tot el procés d’assignació de places i puguin rebre un assessorament continuo per resoldre els dubtes o incidències que puguin esdevenir. 
  • Incrementar els recursos destinats al servei d’atenció precoç, per a poder augmentar les hores d’atenció a cada infant d’acord amb les seves necessitats.
  • L’impuls de més programes de Suport a la Vida Independent i l’Autonomia Personal, invertint en serveis com el Suport a la pròpia Llar o l’Assistent Personal, que porten anys en procés de desenvolupament i permetrien a les persones amb discapacitat intel·lectual que ho desitgin poder independitzar-se i viure de forma inclusiva i en comunitat.
  • Promoure i ampliar el parc d’habitatges de protecció social, establint un percentatge destinat a persones amb discapacitat intel·lectual, així com ja es fa amb les persones amb mobilitat reduïda, per promoure la vida independent d’aquestes persones. 
  • Posar en marxa campanyes de sensibilització i conscienciació de la ciutadania per promoure la vida en comunitat i la relació amb l’entorn de les persones amb discapacitat intel·lectual.  
  • La creació urgent d’una taula de treball amb la participació d’entitats i famílies del sector per poder fer front a aquesta problemàtica i garantir que es posin en marxa els mecanismes adequats que assegurin un accés digne a l’habitatge. 

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES