
Un estudi, realitzat a nivell nacional per Qida, empresa especialitzada en serveis i productes d’alta qualitat en el segment sènior a casa, indica que més del 75% dels enquestats expressa una preocupació significativa per desenvolupar una malaltia neurodegenerativa, xifra que s’eleva a un 86% en aquells que tenen antecedents familiars. Aquesta dada és particularment rellevant considerant que un 22% de les persones enquestades reporta tenir antecedents familiars com Alzheimer (38%), demència (36%) i Parkinson (17%), entre d’altres (9%). D’altra banda, el 44% de les persones indica haver viscut un cas de malaltia neurodegenerativa en el seu cercle més pròxim, la qual cosa subratlla la necessitat d’una major conscienciació i suport per a les persones afectades i les seves famílies.
La preocupació per la longevitat i la prevenció de malalties també és destacable, amb un 71% dels enquestats manifestant inquietud sobre aquests temes. No obstant això, i malgrat aquestes preocupacions, l’estudi revela una falta d’acció, ja que 1 de cada 2 persones no està prenent mesures específiques per a prevenir una malaltia neurodegenerativa o no està segura d’estar fent-ho.
El diagnòstic d’una malaltia neurodegenerativa pot ser devastadora, tant per a la persona afectada com per a la seva família i entorn. La pèrdua progressiva de la memòria, les dificultats per realitzar tasques quotidianes i els canvis en la personalitat són alguns dels símptomes més comuns que generen gran angoixa i incertesa.
¿Per què és tan important la prevenció?
Encara que no existeixi una cura definitiva per a malalties com l’Alzheimer, les investigacions han demostrat que adoptar un estil de vida saludable pot reduir significativament el risc de desenvolupar-les. De fet, es estima que fins a un 45% dels casos de demència podrien prevenir-se.
¿Què podem fer per prevenir-les?
- Alimentació saludable: La dieta mediterrània, rica en antioxidants, omega-3 i altres nutrients beneficiosos per al cervell, és una de les més recomanades. Inclou molta fruita, verdura, llegums, peix blau, oli d’oliva verge extra i evita els aliments processats i les begudes ensucrades.
- Activitat física regular: L’exercici físic no només beneficia el cor, sinó també el cervell. Caminar, ballar, nedar o practicar ioga són activitats ideals per millorar la circulació sanguínia i estimular la producció de neurotransmissors.
- Estimulació cognitiva: Mantén la ment activa a través de jocs de taula, puzzles, lectura, aprendre un idioma nou o tocar un instrument musical.
- Descans de qualitat: El son és essencial per a la consolidació de la memòria i la reparació de les cèl·lules cerebrals.
- Relacions socials: Interactuar amb altres persones, participar en activitats socials i mantenir una xarxa de suport fort és clau per al benestar emocional i cognitiu.
- Control dels factors de risc: La hipertensió, la diabetis, el colesterol alt i el tabaquisme augmenten el risc de malalties cardiovasculars i també poden afectar la salut cerebral.
Com diu Daniela Agudelo, psicòloga de Qida: “La prevenció comença avui. Cuanto més aviat comencem a cuidar el nostre cervell, més possibilitats tindrem de gaudir d’una vida plena i saludable en el futur.”
En conclusió, prevenir les malalties neurodegeneratives és una inversió en la nostra qualitat de vida. Adoptant hàbits saludables i realitzant controls mèdics regulars, podem reduir significativament el risc i preservar la nostra capacitat cognitiva durant més temps.