
El 16 d’abril, Dia Mundial de l’Emprenedoria, la Fundació ONCE i l’Observatori de l’Emprenedoria a Espanya (GEM) han presentat l’informe ‘Emprendre amb discapacitat a Espanya’, que ofereix un diagnòstic actualitzat sobre l’autoocupació d’aquest col·lectiu.
L’estudi posa de manifest l’alt interès de les persones amb discapacitat per emprendre (més del 20%), tot i que aquest acostuma a estar motivat per la necessitat, davant la manca d’oportunitats laborals en el mercat tradicional. Davant aquesta realitat, els autors reclamen xarxes de suport i programes de formació per impulsar l’emprenedoria com una opció real i no només com a sortida davant l’exclusió.
Aquest treball forma part del projecte Global Entrepreneurship Monitor (GEM), principal font internacional per analitzar l’activitat emprenedora. En la seva edició de 2023, es va incorporar per primera vegada la perspectiva de la discapacitat i es van fer més de 30.000 entrevistes, de les quals 1.700 van ser a persones amb discapacitat.
Els resultats indiquen que el 12% de les persones amb discapacitat estan immerses en alguna activitat emprenedora. A més, un 9,7% declara la intenció de fer-ho en els propers tres anys. Tot i això, aquestes xifres són inferiors a les de les persones sense discapacitat, que tenen una intenció emprenedora de l’11,2% i una presència més gran en negocis consolidats (6,9% enfront del 4,5%).
Segons l’estudi, l’emprenedoria s’estructura en tres etapes: intenció, iniciativa recent (fins a 3,5 anys) i negoci consolidat. Així, el 7,5% de les persones amb discapacitat es troben a la fase inicial, mentre que només el 4,5% han consolidat els seus projectes.
Conclusions principals
L’informe evidencia un baix nivell d’emprenedoria entre les persones amb discapacitat, malgrat representar més del 6% de la població activa a Espanya. Aquestes dades posen de relleu les barreres estructurals que afronta el col·lectiu.
Un dels elements més significatius és que el 57,6% de les persones amb discapacitat emprenen per necessitat, davant d’un 35,6% que ho fa per motivacions econòmiques o de creació de riquesa.
També destaca la dificultat per accedir al finançament. Les persones amb discapacitat utilitzen menys els estalvis propis i depèn més del suport públic o d’amistats, a més de denunciar la manca de xarxes de suport, formació adaptada i prejudicis socials.
Una altra dada rellevant és la taxa d’abandonament de projectes, que arriba al 5,7% entre les persones amb discapacitat, mentre que en les persones sense discapacitat és només de l’1,9%.
L’estudi també revela que els emprenedors amb discapacitat solen ser homes joves menors de 35 anys i amb formació secundària o professional. Hi ha menys presència de persones amb estudis superiors en comparació amb els emprenedors sense discapacitat.
Malgrat tot, el 37,3% de les persones amb discapacitat perceben oportunitats per emprendre en els propers sis mesos, una xifra superior a la de persones sense discapacitat (30,2%).
Pel que fa a innovació, sostenibilitat i impacte social, la majoria consideren els seus productes innovadors i sensibles als impactes socials. Tanmateix, pocs emprenedors adopten tecnologies digitals i menys de la meitat tenen en compte l’impacte ambiental.
Algunes recomanacions
Els impulsors de l’informe insisteixen que l’emprenedoria ha de ser una opció viable i no un recurs forçat per l’exclusió. Per això, proposen: impulsar xarxes de suport, espais de ‘networking’ i programes de mentoria; desenvolupar formació específica des de secundària i FP, amb enfocament en educació financera; facilitar l’accés a finançament adaptat a les seves necessitats; sensibilitzar la societat sobre el potencial emprenedor de les persones amb discapacitat; fomentar la formació en competències digitals i garantir l’accés a tecnologies accessibles; promoure pràctiques empresarials sostenibles i amb responsabilitat social; i aprofitar el potencial de les entitats especialitzades per dissenyar estratègies integrals que facilitin la consolidació dels projectes.
Dia Mundial de l’Emprenedoria
Aquesta jornada vol reconèixer el paper de les persones emprenedores i impulsar la iniciativa, la creativitat i la posada en marxa de projectes empresarials. També busca visibilitzar l’esperit emprenedor i fomentar la innovació com a motors de canvi i desenvolupament.